Cykelvagn – BĂ€st i test

En cykelvagn kan vara oerhört praktiskt för den aktiva barnfamiljen och de har ocksĂ„ blivit allt mer populĂ€ra. Vilken modell som Ă€r den bĂ€sta cykelvagnen för dig beror pĂ„ flera faktorer som exempelvis hur stora dina barn Ă€r, vilka aktiviteter ni planerar etc. HĂ€r presenterar vi olika alternativ som alla utmĂ€rkts sig i olika “BĂ€st i test” av cykelvagnar.

🏅 BĂ€st i test

Cykelvagn bÀst i test

Hamax Outback

BĂ€sta pris hos:

💛 PopulĂ€r

Hamax Traveller cykelvagn

Hamax Traveller

BĂ€sta pris hos:

💛 PrisvĂ€rd

Thule Coaster XT cykelvagn

Thule Coaster XT

BĂ€sta pris hos:

🔔 Premium

Thule Chariot Cross 2 cykelvagn

Thule Chariot Cross 2

BĂ€sta pris hos:

Cykelvagnar i detta test

De första cykelvagnarna var relativt okomplicerade. De handlade om att fÀsta en vagn pÄ cykeln och skjutsa barnen eller kanske lÀgga ner matvaror frÄn affÀren. Utvecklingen av dessa vagnar har dock gÄtt framÄt i snabb takt och likasÄ dess anvÀndningsomrÄden. De bÀsta cykelvagnarna idag har möjligheter till flera andra aktiviteter som exempelvis jogging och till och med skidÄkning.

Utvecklingen av cykelvagnen har dĂ€rför bidragit till att det blivit lite mer komplicerat att vĂ€lja modell dĂ„ dess funktionalitet Ă€r mer varierande. Även priserna har blivit mer differentierade och de skiljer sig mycket pengar mellan den billigaste cykelvagnen och de lite mer avancerade modellerna. Vi har dĂ€rför valt att presentera lite olika alternativ. SĂ„ oavsett om du har ett eller tvĂ„ barn, planerar att frakta varor eller vill anvĂ€nda vagnen nĂ€r du joggar hoppas vi att vi kan presentera ett bra alternativ. Gemensamt för de cykelvagnar vi presenterar hĂ€r Ă€r att de presterat bra i tester och fĂ„tt goda betyg av sina anvĂ€ndare.

Hamax Outback

LÀngd ryggstöd (cm): 65 Maxvikt (kg): 40 Höjd (cm): 95 LÀngd (cm): 109 Bredd (cm): 86 Rekommenderad lÀngd (cm): 117 Bredd sits (cm): 30 Justerbart handtag: Ja FÀllbart ryggstöd: Ja Höjd hopfÀlld (cm): 30 LÀngd hopfÀlld (cm): 108 Bredd hopfÀlld (cm): 81 Bakhjul mÄtt (cm): 51 VÀndbar sits: Nej Hjultyp: Luft Vikt (kg): 20 Manual: PDF

Hamax Outback

Hamax Outback Ă€r en mycket populĂ€r cykelvagn som har ett flertal anvĂ€ndningsomrĂ„den. Utöver att fĂ€sta den pĂ„ cykeln, genom ett snabbfĂ€stet för cykelarmen, gĂ„r det utmĂ€rkt att anvĂ€nda den som barnvagn och joggingvagn. Vill du jogga med Hamax Outback behöver du köpa till ett separat “joggingkit”. Det finns faktiskt Ă€ven möjligheter att anvĂ€nda denna “cykelvagn” nĂ€r du Ă„ker skidor (se film nedan). Det Ă€r med andra ord en multifunktionell cykelvagn av mycket hög kvalitĂ©.

Denna cykelvagn finns bÄde som enkelvagn och dubbelvagn. NÀr det gÀller dubbelvagnen gÄr det att stÀlla om fjÀdringen sÄ att den gÄr att anvÀnda Àven till ett barn. Maxvikten för Hamax Outback Àr satt till 40 kg och den passar bra för barn upp till 117 cm. Ryggstödet kan stÀllas om i tre olika positioner för önskad komfort. Packutrymmet Àr rymligt och lÀttillgÀngligt sÄ det gÄr enkelt att packa ner det du behöver inför den kommande utflykten.

Hamax Outback har presterat vĂ€ldigt bra i diverse testpaneler och av vissa utsetts till “BĂ€st i test” nĂ€r det gĂ€ller cykelvagnar. Den har ocksĂ„ fĂ„tt vĂ€ldigt goda omdömen dĂ€r bland annat enkelheten att vĂ€xla mellan cykel- och promenadlĂ€ge har poĂ€ngterats. Detta Ă€r helt klart en av de bĂ€sta cykelvagnarna pĂ„ marknaden. Speciellt om du vill kunna utnyttja funktioner som jogging och skidĂ„kning. Vill du dĂ€remot enbart ha en vagn att fĂ€sta pĂ„ cykeln finns det billigare alternativ.

Hamax Traveller

Maxvikt (kg): 45 Höjd (cm): 95 LÀngd (cm): 101,5 Bredd (cm): 78,5 Framhjul: SvÀngbara utan lÄs Hjultyp: Luft Vikt (kg): 12,8 Rekommenderad Älder: FrÄn 6 mÄnader Parkeringsbroms: Ja

Hamax Traveller

Modellen Traveller Ă€r ett annan mycket populĂ€r cykelvagn frĂ„n Hamax som ocksĂ„ presterat bra i tester. Hamax Traveller rymmer tvĂ„ barn och fungerar utmĂ€rkt för bĂ„de cykelturer och promenader. Maxvikten för vagnen Ă€r angiven till 45 kg och den lĂ€mpar sig för barn frĂ„n 6 mĂ„nader. Utöver att vara en multifunktionell cykelvagn Ă€r den ocksĂ„ vĂ€ldigt rimlig prissatt. 

NÀr det gÀller sÀkerhet Àr Hamax Traveller utrustad med trepunktsbÀlte, mesh och UV-skydd och parkeringsbroms. De skydd som du eventuellt inte önskar anvÀnda kan enkelt rullas ihop och stoppas undan. Packutrymmet pÄ baksidan av vagnen Àr mycket rymligt sÄ vill du ta cykel till mataffÀren Àr den inga problem att fÄ ner matkassarna samtidigt som barnen följer med.

NÄgot som Àr vÀldigt uppskattat med Hamax Traveller Àr dess lÄga vikt och enkelt nÀr det gÀller att fÀlla ihop den. Med en vikt pÄ knappa 13 kilon kan du enkelt ta bort hjulen och stÀlla undan den nÀr den inte anvÀnds eller packa ner den i bilen inför resan till sommarstugan. PÄ det stora hela Àr detta en mycket bra cykelvagn som möter de flestas behov samtidigt som dess pris gör Hamax Traveller till ett av de mest prisvÀrda alternativen pÄ marknaden.

Thule Coaster XT

Maxvikt (kg): 22 Höjd (cm): 103 LÀngd (cm): 137 Bredd (cm): 77 Justerbart handtag: Ja FÀllbart ryggstöd: Nej Höjd hopfÀlld (cm): 28 LÀngd hopfÀlld (cm): 94 Bredd hopfÀlld (cm): 77 Framhjul: SvÀngbara utan lÄs Antal hjul: 3 VÀndbar sits: Nej Vikt (kg): 12

Thule Coaster XT

Thule Àr ett mycket populÀrt varumÀrke som associeras med bÄde kvalité och sÀkerhet. NÀr det gÀller cykelvagnar har de ett flertal modeller som presterat bra i tester. En av deras billigare modeller heter Thule Coaster XT och den har bland annat fÄtt utmÀrkelsen bÀsta budgetalternativ nÀr det gÀller cykelvagnar. Men Àven om den Àr relativt billig har de inte tummat pÄ varken kvalitén eller sÀkerheten.

Thule Coaster XT har plats för ett eller tvÄ barn med en maxkapacitet pÄ 45 kg. Cykelvagnen förvandlas enkelt till en barnvagn med hjÀlp promenadhjulet som sÀtts fast med Thules patenterade ezHitch-fÀste. Promenadhjulet förvaras med fördel pÄ sjÀlva vagnen nÀr det inte anvÀnds. Vill du ta med cykelvagnen i bilen eller stÀlla undan den Àr den enkel att fÀlla ihop och tar upp vÀldigt lite plats.

För att vara en cykelvagn frÄn Thule Àr Coaster XT mycket prisvÀrd. Men den saknar en del funktionalitet som finns pÄ Thules mer avancerade modeller. Den saknar exempelvis tillbehör för skidÄkning och jogging. SÄ om detta Àr funktionalitet du önskar Àr detta inte rÀtt cykelvagn för dig. Om du dÀremot frÀmst letar efter en cykelvagn som Àven gÄr att anvÀnda som en promenadvagn finns det fÄ alternativ som kan konkurrera med Thule Coaster XT nÀr det gÀller pris och kvalité.

Thule Chariot Cross 2

Vikt: 14.5 kg Antal barn: 1 eller 2 Viktkapacitet: 45 kg MÄtt, hopfÀlld: 87 x 80 x 37.5 cm Axelbredd: 57 cm Sitthöjd: 68 cm Bredd för dörrpassage: 80 cm SÀkerhetssele: 5 punkter

Thule Chariot Cross 2

För barnfamiljer med en aktiv livsstil kan cykelvagnen Thule Chariot Cross 2 vara det bĂ€sta alternativet Ă€ven om den kostar lite mer Ă€n enklare modeller. Thule Chariot Cross 2 Ă€r en multifunktionell cykelvagn som gĂ„r att anvĂ€nda Ă€ven för jogging- och skidturer. Den har fĂ„tt vĂ€ldigt bra omdömen och ocksĂ„ utsetts till bĂ€st i test av flera aktörer som testar just cykelvagnar. 

Thule Chariot Cross 2 har plats för tvÄ barn med en maxkapacitet pÄ 45 kg. BÄda sittplatserna Àr utrustade med 5-punktsbÀlte och just sÀkerhetstÀnket Àr mycket högt som vanligt nÀr det gÀller Thules produkter. Thule Chariot Cross 2 erbjuder ocksÄ möjligheten att individuellt stÀlla in respektive ryggstöd. UtifrÄn omdömen gÄr det att fastslÄ att det gÄr enkelt att koppla den till cykeln med det snabbfÀste som följer med. Dessa stÀllbara fjÀdring Àr en annan detalj pÄ Thule Chariot Cross 2 som verkar uppskattas.

Om du Àr ute efter en multifunktionell cykelvagn av hög kvalité kan Thule Chariot Cross 2 vara det bÀsta alternativet för dig. Detta Àr en mycket gedigen vagn som av mÄnga anses vara den bÀsta pÄ marknaden. Den kostar dock avsevÀrt mycket mer pengar Àn lite enklare alternativ men samtidigt Àr andrahandsvÀrdet relativt högt. SÄ ser du ditt inköp över ett lite lÀngre tidsperspektiv kan detta vara en bra investering.

Kanon-vagn! LÀttkörd sÄ bÄde vi och tvÄÄringen Àlskar den. SÄ nöjd! Anna-Maria

Vanliga frÄgor om cykelvagnar

Cykelvagnar har under senare Är blivit allt mer populÀra samtidigt som dess funktionalitet har utökats. GÄr du i funderingar kring vilken cykelvagn som Àr bÀst för dig har vi nedan försökt sammanstÀlla svaren pÄ nÄgra av de vanligaste frÄgorna som kan uppstÄ inför ett köp.

Vilka funktioner Àr viktiga att kontrollera innan ett köp av en cykelvagn?

Vilken cykelvagn som Àr bÀst för dig beror pÄ vad du tÀnker anvÀnda den till och pÄ vilket sÀtt. Oavsett dina tÀnkta anvÀndningsomrÄden finns det ett par saker vi rekommenderar att kontrollera innan du vÀljer modell:

Aktiviteter – De allra flesta cykelvagnar gĂ„r Ă€ven att anvĂ€nda som promenadvagn. Är det enbart för cykling och promenader du planerar att anvĂ€nda vagnen för rekommenderar vi att du sĂ€kerstĂ€ller att detta Ă€r möjligt och att det Ă€r enkelt att vĂ€xla mellan dessa lĂ€gen. Till lite mer avancerade cykelvagnar finns det ocksĂ„ tillbehör som möjliggör att den anvĂ€nds som joggingvagn eller att den gĂ„r att anvĂ€nda nĂ€r du Ă„ker skidor. Det Ă€r dock lĂ„ngt ifrĂ„n alla vagnar som har dessa möjligheter och de som har det kostar allt som oftast lite mer.

Storlek – Storleken pĂ„ vagnen Ă€r sjĂ€lvfallet viktigt. Vissa modeller finns bĂ„de som ensits och tvĂ„sits. Oavsett vad du föredrar rekommenderar vi att du kontrollerar vagnens maxkapacitet bĂ„de nĂ€r det gĂ€ller vikt och lĂ€ngd pĂ„ barnet/barnen. Planerar du att ta med cykelvagnen pĂ„ semestern eller kanske stĂ€lla undan den periodvis tycker vi Ă€ven att det Ă€r en bra idĂ© att kolla att den gĂ„r enkelt att fĂ€lla ihop och Ă€ven vilka mĂ„tt den har i hopfĂ€llbart lĂ€ge.

Förvaring – Utöver plats för barnen kan det vara fantastiskt med lite extra lastutrymme. Exempelvis för matkassar eller leksaker. Just extra förvaringsutrymmen kan variera en del mellan olika modeller. Vet du med dig att du vill kunna transportera diverse saker i cykelvagnen Ă€r det viktigt att kolla dess kapacitet samt hur lĂ€ttillgĂ€ngligt förvaringsutrymmet Ă€r. 

SĂ€kerhet, skydd och komfort – DĂ„ cykelvagnen Ă€r designad för att transportera barn Ă€r sjĂ€lvfallet sĂ€kerheten extremt viktig. Men utöver typ av bĂ€lte kan det ocksĂ„ var vĂ€rt att kontrollera andra former av skydd som exempelvis regnskydd, solskydd och vindskydd. Slutligen Ă€r ju Ă€ven komforten viktig. Mer avancerade cykelvagnar erbjuder möjligheter att stĂ€lla in bĂ„de sĂ€ten och justera fjĂ€dringen.

Hur fÀster jag cykelvagnen pÄ cykeln?

Att fÀsta en cykelvagn Àr relativt okomplicerat och kan genomföras av oss allra flesta. Med cykelvagnen tillkommer en fÀstanordning som i de allra flesta fall sÀtts fast pÄ cykelns bakre hjul. Efter att ha monterad cykelarmen pÄ cykelvagnen fÀster du ihop vagn och cykel samt sÀkrar fÀstningen med en vajer (ungefÀr som ett bilslÀp). Exakt hur olika modeller ska monteras kan skilja sig Ät en aning men finns beskrivet i den medföljande bruksanvisningen.    

Vilka tillverkare av cykelvagnar Àr populÀra?

Det tvĂ„ frĂ€msta tillverkarna av cykelvagnar, enligt oss, Ă€r Hamax och Thule. BĂ„da dessa tillverkare har flera olika alternativ som möter de flesta mĂ€nniskors behov. Är du trött pĂ„ löpbandet har de exempelvis modeller med “joggingkit” och de Ă€r ocksĂ„ just dessa varumĂ€rken som för det mesta presterar bĂ€st i tester av cykelvagnar. Det finns dock andra tillverkare men fĂ„ av dem kan mĂ€tas sig i kvalitĂ© och funktion i jĂ€mförelse med Hamax och Thule.

Hur mÄnga barn fÄr plats i en cykelvagn?

De finns modeller med ett eller tvÄ sÀten. DÄ cykelvagnen Àr utrustad med bÀlten ska du sjÀlvfallet aldrig ha flera barn Àn sÀten i vagnen. Det gÄr dock att ha ett barn i en cykelvagn som har kapacitet för tvÄ. Glöm inte att kontrollera kapaciteten nÀr det gÀller bÄde vikt och lÀngd.

Kan jag köpa en cykelvagn online?

Det gÄr sjÀlvfallet bra att köpa en cykelvagn pÄ nÀtet. De mÄ vara ganska stora men levereras nÀstan alltid hopfÀllda. De flesta Àr okomplicerade att montera och ska normalt sett inte innebÀra nÄgon större utmaning. Vi rekommenderar dock att du kollar butikens returpolicy innan du genomför ditt köp. Cykelvagnar kan trots allt vara ganska dyra sÄ det Àr bra att vara pÄ den sÀkra sidan.

Klicka pÄ en stjÀrna för att betygsÀtta detta test!

Genomsnittligt betyg 5 / 5. Antal betyg: 4

Inga betyg Ànnu