Cykelvagn – Bäst i test

En cykelvagn kan vara oerhört praktiskt för den aktiva barnfamiljen och de har också blivit allt mer populära. Vilken modell som är den bästa cykelvagnen för dig beror på flera faktorer som exempelvis hur stora dina barn är, vilka aktiviteter ni planerar etc. Här presenterar vi olika alternativ som alla utmärkts sig i olika “Bäst i test” av cykelvagnar eller genom goda omdömen.

🏅 Bäst i test

Cykelvagn bäst i test

Hamax Outback

Bästa pris hos:

💛 Populär

Hamax Traveller cykelvagn

Hamax Traveller

Bästa pris hos:

💛 Prisvärd

Thule Coaster XT cykelvagn

Thule Coaster XT

Bästa pris hos:

🔔 Premium

Thule Chariot Cross 2 cykelvagn

Thule Chariot Cross 2

Bästa pris hos:

Cykelvagnar utifrån test & omdömen

De första cykelvagnarna var relativt okomplicerade. De handlade om att fästa en vagn på cykeln och skjutsa barnen eller kanske lägga ner matvaror från affären. Utvecklingen av dessa vagnar har dock gått framåt i snabb takt och likaså dess användningsområden. De bästa cykelvagnarna idag har möjligheter till flera andra aktiviteter som exempelvis jogging och till och med skidåkning.

Utvecklingen av cykelvagnen har därför bidragit till att det blivit lite mer komplicerat att välja modell då dess funktionalitet är mer varierande. Även priserna har blivit mer differentierade och de skiljer sig mycket pengar mellan den billigaste cykelvagnen och de lite mer avancerade modellerna. Vi har därför valt att presentera lite olika alternativ. Så oavsett om du har ett eller två barn, planerar att frakta varor eller vill använda vagnen när du joggar hoppas vi att vi kan presentera ett bra alternativ. Gemensamt för de cykelvagnar vi presenterar här är att de presterat bra i tester eller fått goda betyg av sina användare.

Hamax Outback

Längd ryggstöd (cm): 65 Maxvikt (kg): 40 Höjd (cm): 95 Längd (cm): 109 Bredd (cm): 86 Rekommenderad längd (cm): 117 Bredd sits (cm): 30 Justerbart handtag: Ja Fällbart ryggstöd: Ja Höjd hopfälld (cm): 30 Längd hopfälld (cm): 108 Bredd hopfälld (cm): 81 Bakhjul mått (cm): 51 Vändbar sits: Nej Hjultyp: Luft Vikt (kg): 20 Manual: PDF

Hamax Outback

Hamax Outback är en mycket populär cykelvagn som har ett flertal användningsområden. Utöver att fästa den på cykeln, genom ett snabbfästet för cykelarmen, går det utmärkt att använda den som barnvagn och joggingvagn. Vill du jogga med Hamax Outback behöver du köpa till ett separat “joggingkit”. Det finns faktiskt även möjligheter att använda denna “cykelvagn” när du åker skidor (se film nedan). Det är med andra ord en multifunktionell cykelvagn av mycket hög kvalité.

Denna cykelvagn finns både som enkelvagn och dubbelvagn. När det gäller dubbelvagnen går det att ställa om fjädringen så att den går att använda även till ett barn. Maxvikten för Hamax Outback är satt till 40 kg och den passar bra för barn upp till 117 cm. Ryggstödet kan ställas om i tre olika positioner för önskad komfort. Packutrymmet är rymligt och lättillgängligt så det går enkelt att packa ner det du behöver inför den kommande utflykten.

Hamax Outback har presterat väldigt bra i diverse testpaneler och av vissa utsetts till “Bäst i test” när det gäller cykelvagnar. Den har också fått väldigt goda omdömen där bland annat enkelheten att växla mellan cykel- och promenadläge har poängterats. Detta är helt klart en av de bästa cykelvagnarna på marknaden. Speciellt om du vill kunna utnyttja funktioner som jogging och skidåkning. Vill du däremot enbart ha en vagn att fästa på cykeln finns det billigare alternativ.

Hamax Traveller

Maxvikt (kg): 45 Höjd (cm): 95 Längd (cm): 101,5 Bredd (cm): 78,5 Framhjul: Svängbara utan lås Hjultyp: Luft Vikt (kg): 12,8 Rekommenderad ålder: Från 6 månader Parkeringsbroms: Ja

Hamax Traveller

Modellen Traveller är ett annan mycket populär cykelvagn från Hamax som också presterat bra i tester. Hamax Traveller rymmer två barn och fungerar utmärkt för både cykelturer och promenader. Maxvikten för vagnen är angiven till 45 kg och den lämpar sig för barn från 6 månader. Utöver att vara en multifunktionell cykelvagn är den också väldigt rimlig prissatt. 

När det gäller säkerhet är Hamax Traveller utrustad med trepunktsbälte, mesh och UV-skydd och parkeringsbroms. De skydd som du eventuellt inte önskar använda kan enkelt rullas ihop och stoppas undan. Packutrymmet på baksidan av vagnen är mycket rymligt så vill du ta cykel till mataffären är den inga problem att få ner matkassarna samtidigt som barnen följer med.

Något som är väldigt uppskattat med Hamax Traveller är dess låga vikt och enkelt när det gäller att fälla ihop den. Med en vikt på knappa 13 kilon kan du enkelt ta bort hjulen och ställa undan den när den inte används eller packa ner den i bilen inför resan till sommarstugan. På det stora hela är detta en mycket bra cykelvagn som möter de flestas behov samtidigt som dess pris gör Hamax Traveller till ett av de mest prisvärda alternativen på marknaden.

Thule Coaster XT

Maxvikt (kg): 22 Höjd (cm): 103 Längd (cm): 137 Bredd (cm): 77 Justerbart handtag: Ja Fällbart ryggstöd: Nej Höjd hopfälld (cm): 28 Längd hopfälld (cm): 94 Bredd hopfälld (cm): 77 Framhjul: Svängbara utan lås Antal hjul: 3 Vändbar sits: Nej Vikt (kg): 12

Thule Coaster XT

Thule är ett mycket populärt varumärke som associeras med både kvalité och säkerhet. När det gäller cykelvagnar har de ett flertal modeller som presterat bra i tester. En av deras billigare modeller heter Thule Coaster XT och den har bland annat fått utmärkelsen bästa budgetalternativ när det gäller cykelvagnar. Men även om den är relativt billig har de inte tummat på varken kvalitén eller säkerheten.

Thule Coaster XT har plats för ett eller två barn med en maxkapacitet på 45 kg. Cykelvagnen förvandlas enkelt till en barnvagn med hjälp promenadhjulet som sätts fast med Thules patenterade ezHitch-fäste. Promenadhjulet förvaras med fördel på själva vagnen när det inte används. Vill du ta med cykelvagnen i bilen eller ställa undan den är den enkel att fälla ihop och tar upp väldigt lite plats.

För att vara en cykelvagn från Thule är Coaster XT mycket prisvärd. Men den saknar en del funktionalitet som finns på Thules mer avancerade modeller. Den saknar exempelvis tillbehör för skidåkning och jogging. Så om detta är funktionalitet du önskar är detta inte rätt cykelvagn för dig. Om du däremot främst letar efter en cykelvagn som även går att använda som en promenadvagn finns det få alternativ som kan konkurrera med Thule Coaster XT när det gäller pris och kvalité.

Thule Chariot Cross 2

Vikt: 14.5 kg Antal barn: 1 eller 2 Viktkapacitet: 45 kg Mått, hopfälld: 87 x 80 x 37.5 cm Axelbredd: 57 cm Sitthöjd: 68 cm Bredd för dörrpassage: 80 cm Säkerhetssele: 5 punkter

Thule Chariot Cross 2

För barnfamiljer med en aktiv livsstil kan cykelvagnen Thule Chariot Cross 2 vara det bästa alternativet även om den kostar lite mer än enklare modeller. Thule Chariot Cross 2 är en multifunktionell cykelvagn som går att använda även för jogging- och skidturer. Den har fått väldigt bra omdömen och också utsetts till bäst i test av flera aktörer som testar just cykelvagnar. 

Thule Chariot Cross 2 har plats för två barn med en maxkapacitet på 45 kg. Båda sittplatserna är utrustade med 5-punktsbälte och just säkerhetstänket är mycket högt som vanligt när det gäller Thules produkter. Thule Chariot Cross 2 erbjuder också möjligheten att individuellt ställa in respektive ryggstöd. Utifrån omdömen går det att fastslå att det går enkelt att koppla den till cykeln med det snabbfäste som följer med. Dessa ställbara fjädring är en annan detalj på Thule Chariot Cross 2 som verkar uppskattas.

Om du är ute efter en multifunktionell cykelvagn av hög kvalité kan Thule Chariot Cross 2 vara det bästa alternativet för dig. Detta är en mycket gedigen vagn som av många anses vara den bästa på marknaden. Den kostar dock avsevärt mycket mer pengar än lite enklare alternativ men samtidigt är andrahandsvärdet relativt högt. Så ser du ditt inköp över ett lite längre tidsperspektiv kan detta vara en bra investering.

Kanon-vagn! Lättkörd så både vi och tvååringen älskar den. Så nöjd!

Marie, TrustPilot

Vanliga frågor om cykelvagnar

Cykelvagnar har under senare år blivit allt mer populära samtidigt som dess funktionalitet har utökats. Går du i funderingar kring vilken cykelvagn som är bäst för dig har vi nedan försökt sammanställa svaren på några av de vanligaste frågorna som kan uppstå inför ett köp.

Vilka funktioner är viktiga att kontrollera innan ett köp av en cykelvagn?

Vilken cykelvagn som är bäst för dig beror på vad du tänker använda den till och på vilket sätt. Oavsett dina tänkta användningsområden finns det ett par saker vi rekommenderar att kontrollera innan du väljer modell:

Aktiviteter – De allra flesta cykelvagnar går även att använda som promenadvagn. Är det enbart för cykling och promenader du planerar att använda vagnen för rekommenderar vi att du säkerställer att detta är möjligt och att det är enkelt att växla mellan dessa lägen. Till lite mer avancerade cykelvagnar finns det också tillbehör som möjliggör att den används som joggingvagn eller att den går att använda när du åker skidor. Det är dock långt ifrån alla vagnar som har dessa möjligheter och de som har det kostar allt som oftast lite mer.

Storlek – Storleken på vagnen är självfallet viktigt. Vissa modeller finns både som ensits och tvåsits. Oavsett vad du föredrar rekommenderar vi att du kontrollerar vagnens maxkapacitet både när det gäller vikt och längd på barnet/barnen. Planerar du att ta med cykelvagnen på semestern eller kanske ställa undan den periodvis tycker vi även att det är en bra idé att kolla att den går enkelt att fälla ihop och även vilka mått den har i hopfällbart läge.

Förvaring – Utöver plats för barnen kan det vara fantastiskt med lite extra lastutrymme. Exempelvis för matkassar eller leksaker. Just extra förvaringsutrymmen kan variera en del mellan olika modeller. Vet du med dig att du vill kunna transportera diverse saker i cykelvagnen är det viktigt att kolla dess kapacitet samt hur lättillgängligt förvaringsutrymmet är. 

Säkerhet, skydd och komfort – Då cykelvagnen är designad för att transportera barn är självfallet säkerheten extremt viktig. Men utöver typ av bälte kan det också var värt att kontrollera andra former av skydd som exempelvis regnskydd, solskydd och vindskydd. Slutligen är ju även komforten viktig. Mer avancerade cykelvagnar erbjuder möjligheter att ställa in både säten och justera fjädringen.

Hur fäster jag cykelvagnen på cykeln?

Att fästa en cykelvagn är relativt okomplicerat och kan genomföras av oss allra flesta. Med cykelvagnen tillkommer en fästanordning som i de allra flesta fall sätts fast på cykelns bakre hjul. Efter att ha monterad cykelarmen på cykelvagnen fäster du ihop vagn och cykel samt säkrar fästningen med en vajer (ungefär som ett bilsläp). Exakt hur olika modeller ska monteras kan skilja sig åt en aning men finns beskrivet i den medföljande bruksanvisningen.    

Vilka tillverkare av cykelvagnar är populära?

Det två främsta tillverkarna av cykelvagnar, enligt oss, är Hamax och Thule. Båda dessa tillverkare har flera olika alternativ som möter de flesta människors behov. Är du trött på löpbandet har de exempelvis modeller med “joggingkit” och de är också just dessa varumärken som för det mesta presterar bäst i tester av cykelvagnar. Det finns dock andra tillverkare men få av dem kan mätas sig i kvalité och funktion i jämförelse med Hamax och Thule.

Hur många barn får plats i en cykelvagn?

De finns modeller med ett eller två säten. Då cykelvagnen är utrustad med bälten ska du självfallet aldrig ha flera barn än säten i vagnen. Det går dock att ha ett barn i en cykelvagn som har kapacitet för två. Glöm inte att kontrollera kapaciteten när det gäller både vikt och längd.

Kan jag köpa en cykelvagn online?

Det går självfallet bra att köpa en cykelvagn på nätet. De må vara ganska stora men levereras nästan alltid hopfällda. De flesta är okomplicerade att montera och ska normalt sett inte innebära någon större utmaning. Vi rekommenderar dock att du kollar butikens returpolicy innan du genomför ditt köp. Cykelvagnar kan trots allt vara ganska dyra så det är bra att vara på den säkra sidan.

Källor & Test – Cykelvagn

Till en guide som denna har vi behövt använda oss av ett flertal olika källor. Dels för att kunna återge korrekta specifikationer och dels för att kunna presentera ett relevant urval av cykelvagnar. För specifikationer har vi främst använts oss av tillverkarnas information. När det gäller urvalet har det varit en kombination av omdömen och olika tester av cykelvagnar. Nedan listar vi våra primära källor för denna guide:

  • Prisjakt – Hos Prisjakt är det möjligt att ta del av både omdömen och aktuell popularitet för olika cykelvagnar i Sverige. Vi har tagit detta i beaktande när vi valt ut vilka modeller vi presenterar här. Vi har också använt oss av Prisjakt för att kunna säkerställa att de modeller vi presenterar här går att köpa från trovärdiga aktörer i Sverige.
  • Klikk.no – Det har gjorts relativt få större tester av cykelvagnar men ett test vi har tittat på är ett lite äldre test som genomfördes av Klikk.no. De testade 6 olika modeller och deras testvinnare blev Hamax Outback. Testet går att läsa på norska via denna länk.
  • OutdoorGearLab – OutdoorGearLab har genom åren genomfört mängder av tester och skrivit omdömen om diverse outdoor-utrustning. 2021 testade de Thule Chariot Cross 2 och gav den betyget 86 av 100 vilket gör att den ligger i toppen av de cykelvagnar de har granskat. Du kan läsa deras omdöme av Thule Chariot Cross 2 här.
  • Bäst-i-test – I detta test från 2024 testades totalt 12 olika cykelvagnar. Bäst i test blev Hamax Outback och Thule Chariot Cross 2 utsågs till bästa premiumval.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 5 / 5. Antal betyg: 8

Inga betyg ännu