Pizzaugn – Bäst i test

En pizzaugn för hemmagjord pizza är något som blivit allt mer vanligt de senaste åren. Inte minst därför att pizzaugnar för hemmabruk har blivit så mycket bättre. Vilken som är bäst för just dig beror lite på dina förutsättningar och de har genomförts få tester av pizzaugnar. Vi anser därför att det vore fel att utse en som “bäst i test”. Istället har vi valt att presentera olika alternativ som alla fått väldigt bra kundomdömen och recensioner.

🏅Gasdriven

Pizzaugn - Bäst i test

Ooni Koda

Bästa pris hos:

🏅 Pellets

Bästa pizzaugn för hemmabruk

Ooni Fyra

Bästa pris hos:

🔔 Pizza/Grill

Morsø Forno pizzaugn

Morsø Forno

Bästa pris hos:

🏅 Populär

Gasoldriven pizzaugn för hemmabruk

Le Feu Turtle 2.0

Bästa pris hos:

Bästaitest.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar även med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och AdRecord.

Pizzaugnar utifrån test & omdömen

Att ha en pizzaugn i hemmet eller trädgården är något som har blivit allt mer vanligt. Utöver pizza går det i vissa ugnar även att tillaga grönsaker, kött och andra råvaror. Men för just pizzan är det viktigt att ugnen kan uppnå en temperatur på 450 °C. För att klara av detta finns det lite olika alternativ. Det finns vedeldade pizzaugnar men även gasol eller pelletsbaserade lösningar som klarar av att uppnå den önskade temperaturen för att grädda en napolitansk pizza.

Vi har här valt att presentera ett par olika alternativ på pizzaugnar. Gemensamt är att det fått väldigt bra omdömen. Skillnaden är främst hur de värms upp så oavsett om du föredrar en vedeldad pizzaugn eller en gasugn hoppas vi att du finner ett bra alternativ.

Ooni Koda

Max temperatur: 500 °C Material: Kolstål Bredd: 40 cm Djup: 63 cm Höjd: 29.5 cm Vikt: 9.25 kg Matlagningsyta: 12″ eller 16″ Manual: PDF

Ooni Koda

När det gäller gasdrivna pizzaugnar för hemmabruk är det svårt att inte nämna Ooni Koda. Detta är en extremt populär pizzaugn som snabbt blivit en av det bäst säljande alternativen på den svenska marknaden. Den har också fått extremt bra recensioner och betyg och är säkerligen ett betydande bidrag till det ökande intresset för hembakad pizza i Sverige.

Denna gasoleldade pizzaugn har en kapacitet att nå 500 °C på bara 15 minuter. Vid denna temperatur kan du grädda dina pizzor på cirka 60 sekunder. På samma sätt som om du skulle använda en stenugn. Ooni Koda finns i två storlekar där den mindre lämpar sig för pizzor upp till 12″ (33,7 x 33,7 cm) och den större 16″ (45 x 45 cm). Den mindre levereras med en pizzasten på 10 mm i cordierite och den större med en pizzasten på 15 mm. Självfallet får du även en guide med tips och recept.

Från kundrecensioner är det tydligt att denna pizzaugn är populär dels för att den möjliggör för riktigt bra hemmagjorda pizzor men även för att den är så enkel att använda. Ingen större montering är nödvändig. Du behöver bara ansluta din regulator och den är färdig att köra igång. Dess låga vikt tillsammans med dess hopvikbara ben gör den till en portabel pizzaugn som också är lätt att ställa undan för förvaring. Så om du letar efter en pizzaugn som är “bäst i test” tror vi att Ooni Koda kan vara ett riktigt bra alternativ. Speciellt om du letar efter en portabel gasdriven pizzaugn.

Blir ruskigt god pizza med napolitansk pizza deg. Funkar klockrent om man följer tips och råd som ges.

Thomas, TrustPilot

Ooni Fyra

Max temperatur: 500 °C Material: Kolstål Bredd: 39,4 cm Djup: 74,2 cm Höjd: 72,6 cm Vikt: 10 kg Matlagningsyta: 12″

Ooni Fyra

Ooni har tagit fram flera modeller av pizzaugnar som fungerar alldeles utmärkt för hemmabruk. Föredrar du att elda din pizzaugn med pellets rekommenderar vi Ooni Fyra. Utöver goda recensioner har den fått väldigt bra omdömen i tester av pizzaugnar och är en av de bäst säljande pizzaugnarna i Sverige.

Denna pellets-eldade pizzaugn kan nå en maxtemperatur på 500 °C på bara 15 minuter och kan grädda pizzor upp till upp till 12″ på cirka 60 sekunder. Ooni Fyra har en okomplicerad gravitationsmatad pelletsbehållare som möjliggör en jämn och hög värme från dina lövträ-pellets. Den 10 mm grova pizzastenen garanterar en äkta stenbakad pizza som du kan imponera med inför familjen eller vänner och bekanta.

Ooni Fyra väger bara 10 kg och har fällbara ben vilket gör den enkel att transportera. Den har förvisso en skorsten men det är ändå enkelt att ta med sig den till sommarstugan eller på utflykten. Perfekt för dig som vill servera en autentiskt pizza och samtidigt vill ha möjligheten att ställa undan ugnen när den inte används.

Morsø Forno

Diameter: 70 cm Höjd: 60 cm Vikt: 94 kg Material: Gjutjärn Monteringsinstruktion: PDF

Morsø Forno

För dig som letar efter en bra utomhusugn som också går bra att använda för att baka pizza kan Morsø Fornos gjutjärnsugn vara ett attraktivt alternativ. Denna ugn från danska Morsø är inte bara väldigt exklusiv den är också mycket populär och har presterat riktigt bra i diverse tester. Det här är en ugn som är perfekt för att baka pizza men funkar även alldeles utmärkt till att grilla kött eller tillaga annan mat. Den går till och med att använda till varmrökning av kött och fisk.

När det gäller pizzor och Morsø Forno har den inga problem med att komma upp i 500 °C. Den inbyggda keramiska stenen säkerställer sedan att dina pizzor blir riktigt krispiga. Men om du enbart har planer för att baka pizza är detta ett dyrt alternativ. De vedeldade alternativ som exempelvis Ooni erbjuder är betydligt billigare och minst lika bra när gäller att grädda pizzor.

Morsø Forno är för dig som letar efter en utomhusugn som du även kan använda till att baka pizza. Detta är också en rejäl “pjäs” som väger nästan 100 kg. Du kommer med andra ord antagligen montera den en gång och sedan låta den stå där. Dess konstruktion och gjutjärn gör det dock möjligt att stå emot riktigt dåligt väder.

Le Feu Turtle 2.0

Typ: Gasdriven Max temperatur: 500 °C Material: Stål Bakningsyta bredd: 35 cm Bakningsyta djup: 35 cm Inbyggd termometer: Nej Tändning: Elektronisk Gasregulator ingår: Nej Höjd: 28.50 cm Bredd: 52 cm Djup: 47.70 cm Vikt: 18 kg

Le Feu Turtle 2.0

Le Feu Turtle 2.0 framstår som en topprankad aktör inom världen av gasoldrivna pizzaugnar. Dess prestanda och användarvänlighet imponerar stort. Med en upp till 500°C temperaturkapacitet, bakar den en pizza på imponerande 60 sekunder, vilket speglar professionell effektivitet. Denna höga temperatur är avgörande för att uppnå den perfekta, krispiga pizzabotten och saftiga toppingar.

Trots dess kraftfulla uppvärmning, är Turtle 2.0 förvånansvärt kompakt och mobil. Den passar utmärkt för hemmakockar med begränsat utrymme eller för de som uppskattar bekvämligheten att kunna flytta ugnen. Dess robusta design tål väder och vind, vilket gör den idealisk för utomhusbruk under olika årstider.

En nackdel är dock dess pris. Med tanke på kostnaden kan Turtle 2.0 vara mer lämpad för pizzaentusiaster som regelbundet bakar hemma, snarare än tillfälliga användare. Dessutom kräver den regelbunden underhåll för att hålla effektiviteten uppe, vilket kan vara en tidig investering i tid och ansträngning.

Tester av Turtle 2.0 lyfter fram dess imponerande snabba uppvärmningstid och jämn värmefördelning, vilket är avgörande för att uppnå perfektion i varje pizza. Dess gasoldrift gör den både miljövänlig och ekonomisk, jämfört med traditionella vedeldade ugnar.

Sammanfattningsvis, Le Feu Turtle 2.0 är en utmärkt investering för den seriösa hemmakocken. Dess förmåga att snabbt och jämnt baka pizzor till professionell standard, kombinerat med dess portabilitet och robusthet, gör den till ett värdefullt tillägg i varje hem där pizza uppskattas som konstform. Dess höga pris och underhållskrav kan dock vara avskräckande för den mer tillfällige användaren.

Ooni Karu

Max temperatur: 500 °C Omslutande hölje: Borstat 430 rostfritt stål och glasförstärkt nylon Bredd: 40 cm Djup: 77 cm Höjd: 80 cm Vikt: 12 kg Matlagningsyta: 13″ (33 cm) Manual: PDF

Ooni Karu

Det är något speciellt med att grädda pizza i en vedeldad ugn. Även om gasoleldade alternativ kan komma upp i nödvändig temperatur är det fortfarande lite mer autentiskt att grädda pizzan i en vedeldad pizzaugn. Ett av de absolut bästa vedeldade alternativen är Karu. Ännu en ugn från Ooni som är omåttligt populär och vår rekommendation till dig som söker efter en vedeldad pizzaugn.

Som med våra övriga alternativ från Ooni tar det inte mer än 15 minuter för att komma upp över 450 °C. Dess rostfria stålhöljet är keramisk fiberisolerat vilket möjliggör temperaturer på upp till 500 °C. Genom att reglera luftflöded med ett dedikerat spjäll kan du också reglera temperaturen så att du kan använda denna pizzaugn även till annan typ av matlagning.

Ooni Karu är tillräckligt stor för pizzor upp 13″ (33 cm) och kommer med en 15 mm grov pizzasten. Dess vikt på 12 kg tillsammans med fällbara ben gör detta till en portabel pizzaugn som du med enkelhet kan ta med ut i sommarstugan eller förvara smidigt i garaget. Ooni har förvisso andra vedeldade alternativ men just Ooni Karu är den pizzaugn som fått genomgående bäst recensioner av sina användare.

Grymt bra pizzaugn. Blir snabbt varm, (450 grader på 15 minuter) men man behöver fylla på med vedpinnar ganska ofta för att hålla värmen mellan pizzorna.

Jan

Vanliga frågor om pizzaugnar

Om du letar efter en bra pizzaugn för hemmabruk kan det säkert finnas en del frågor och funderingar inför ditt val. Vi har därför försökt svara på några av de absolut vanligaste frågorna som potentiella köpare kan tänkas ha.

Vad bör jag tänka på innan jag köper en pizzaugn?

Det kanske viktigaste att beakta inför ett kommande köp av en pizzaugn för hemmabruk är vilket maximal temperatur den kan uppnå. En vanlig varmluftsugn når en maxtemperatur på 250-275 °C vilket inte räcker för grädda en riktigt bra pizza. Ugnar på en vanlig svensk pizzeria når exempelvis normalt upp till 350 °C. Men om du vill grädda en äkta napolitansk pizza behöver du en pizzaugn som klarar åtminstone 450 °C. Alla alternativ vi presenterar här har den kapaciteten men det finns gott om pizzaugnar som inte klarar av detta.

Du bör även tänka till kring om du vill ha en gaseldad eller vedeldad ugn. Når de bara samma temperatur ska det inte behöva vara någon som helst skillnad i smaken på din pizza. Men för entusiasten är det lite extra “äkta” att grädda pizzan i en vedeldad ugn.

Du bör också planera var du vill placera ugnen. Flera alternativ från Ooni är enkla att flytta på men det finns även alternativ som är så pass tunga och komplicerade att montera att du antagligen bara kommer göra det en gång. Säkerställ därför att din önskade ugn har lämpliga mått så att den passar på sin planerade position.

Vad är en pizzasten?

För att det ska gå att grädda pizza på ett bra sätt behövs det en bra pizzasten. Det är pizzastenen som möjliggör för temperaturen i ugnen att hålla en hög och jämn nivå. En absolut nödvändighet för att kunna grädda en stenugnsbakad pizza. I stort sett alla ugnar som kallar sig för pizzaugnar kommer med en pizzasten. Det finns dock möjlighet att köpa pizzasten separat.
 
Har du redan bestämt dig för vilken ugn du ska köpa rekommenderar vi att du även tittar på tillbehör som pizzaspadar och termometrar. Det finns exempelvis flera bra IR-termometrar som är perfekta för att kontrollera temperaturen både i ugnen och på stenen.

Vad är en napolitansk pizza?

Pizza har under en lång tid varit en favoritmat för många svenskar. Men just napolitansk pizza är något som vuxit i popularitet först de senaste åren. Men vad är det då som gör att en pizza kan kvalificera sig som en napolitansk pizza?

Den största skillnaden på en vanlig pizza och en napolitansk pizza är degen. En pizzadeg till en napolitansk pizza innehåller inte någon olja och använder sig av extra finmalet mjöl (Tipo 00). Mjölet ska självfallet komma ifrån Neapel. Det finmalda mjölet gör att degen kan binda mer vatten vilket i sin tur gör att den blir betydligt krispigare än en vanlig pizza.

En napolitansk pizza ska också gräddas snabbt så att dess råvaror behåller sin smak. För att kunna grädda en napolitansk pizza behöver du således använda en ugn som kan nå temperaturer över 450 °C. Når ugnen över denna temperatur ska det inte ta mer än en minut innan pizzan är färdiggräddad.

Vilka tillverkare av pizzaugnar för hemmabruk är populära?

Det finns mängder av pizzaugnar som funkar ok att grädda pizzor i. Men vill du ha en riktigt bra pizzaugn och undvika att bygga en egen lösning är det framför allt Ooni som vuxit fram som den populäraste tillverkaren. Många av Oonis pizzaugnar är portabla och väldigt enkla att komma igång med. De har också flera olika alternativ i sitt sortiment och vi känner oss trygga i att rekommendera Ooni till både entusiaster och till dig som är lite sugen på att prova hur det är att vara pizzabagare för en dag.

Vad kostar en pizzaugn?

Det finns så många olika alternativ så det är svårt att säga ens en ungefärlig kostnad för en pizzaugn för hemmabruk. Det finns dock bra alternativ från cirka 3 000 kr för att sedan gå upp till betydligt mer.

Källor & Test – Pizzaugn

Det har genomförts en del tester och skrivits utförliga recensioner av pizzaugnar som är lämpade för hemmabruk. För denna guide har vi dock primärt utgått från olika typer av kundomdömen.

  • Amazon – Amazon kan vara en fantastisk källa för kundomdömen och recensioner. I fallet för pizzaugnar har vi delvis använts oss av omdömen som lämnats av ägare till de olika modellerna vi presenterar här.
  • Prisjakt – Vi har delvis använt Prisjakt för omdömen och deras ranking gällande popularitet för pizzaugnar. Vi har även använt Prisjakt för att kontrollera tillgängligheten av utvalda modeller hos svenska e-handlare.
  • Facebook – Vi har även hämtat inspiration från Facebook-gruppen “Pizza. Råd och recept för den bästa hembakade pizzan”. Det finns mängder av svenska entusiaster som har både användbara råd och konkreta tips. Du kan gå med i gruppen via denna länk.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.9 / 5. Antal betyg: 22

Inga betyg ännu