Kolsyremaskin – Bäst i test

En kolsyremaskin ger dig möjligheten att göra läsk eller kolsyrat vatten hemma. Numera finns det andra alternativ än SodaStream och vi har tittat på vilka modeller som presterat bra i tester eller som fått bra omdömen.

🏅Bäst i test

Sodastream bäst i test

SodaStream Spirit

Bästa pris hos:

💛 Populär

Kolsyremaskin bäst i test

AGA Aqvia Exclusive

Bästa pris hos:

🔔 Billig

Bästa kolsyremaskinen

SodaStream Genesis

Bästa pris hos:

🔔 Premium

Aarke Carbonator III kolsyremaskin

Aarke Carbonator III

Bästa pris hos:

Bästaitest.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar även med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och AdRecord.

Kolsyremaskiner utifrån test & omdömen

SodaStream har dominerat marknaden för kolsyremaskiner under många år men det finns ett par riktigt bra konkurrenter. Vissa har till och med utsetts till “bäst i test” av oberoende aktörer som Råd & Rön. Vilken den bästa kolsyremaskinen är beror dock på flertalet faktorer. Inte minst pris. Vi har därför valt att presentera lite olika alternativ i olika prisklasser från olika märken. Flera av alternativen har presterat bra i test av kolsyremaskiner och de hör till de bäst säljande alternativen på marknaden idag.

SodaStream Spirit

Höjd: 42 cm Bredd: 12.7 cm Djup: 18.5 cm Garanti: 2 år Material på flaska: PET Styrning: Manuell Wi-Fi anslutning: Nej Bruksanvisning: PDF

SodaStream Spirit

SodaStream har idag ett flertal olika kolsyremaskiner med lite varierande funktionalitet och design. En av deras absolut populäraste modeller är SodaStream Spirit som dessutom är relativt billig. Den har också fått mycket bra omdömen både i Sverige och internationellt samt utmärkt sig i ett flertal tester. Den fick exempelvis utmärkelsen “bäst i test” av norska TV 2 som testade fem olika kolsyremaskiner.

Den har även presterat bra i andra tester som exempelvis Råd & Röns test från 2017 där de testade nio olika modeller. SodaStream Spirit fick poängen 75 av 100 vilket placerade den på en tredjeplats. Så utöver goda omdömen har SodaStream Spirit en bra historia av att prestera bra i jämförelse med andra alternativ. Det är antagligen en bidragande anledning till att den tillhör det populäraste alternativen hos hem som vill spara lite på miljön genom att kolsyra sitt egna vatten.

SodaStream Spirit säljs idag av flertalet återförsäljare och vissa erbjuder den utan kolsyrepatron medans andra inkluderar både kolsyrepatron och smakessenser för läsk. Just installationen av kolsyrepatronen anses, utifrån omdömen och test, vara betydligt enklare på SodaStream Spirit än på många andra modeller från SodaStream. Du kan se monteringen i filmen nedan.

Vi anser att SodaStream Spirit är ett säkert val när det gäller kolsyremaskiner. Bra omdömen, testvinnare och relativt billig. Om den sen är den bästa kolsyremaskinen som finns låter vi vara osagt.

AGA Aqvia Exclusive

Höjd: 437 mm Djup: 255 mm Bredd: 135 mm Vikt: 3,7 kg (inkl. kolsyrepatronens och PET-flaskans vikt) Material: Rostfritt stål Volym: 100 cl

AGA Aqvia Exclusive

Det finns som sagt en del konkurrerande märken till SodaStream. Ett av de mer uppmärksammade är Aqvia som har ett par olika alternativ när det gäller kolsyremaskiner. Vi har dock valt att titta lite närmare på AGA Aqvia Exclusive. Skälet till att vi valt denna modell är främst omdömen men också det faktum att den fått positiv uppmärksamhet i olika tester av kolsyremaskiner.

I Råd & Röns test av kolsyremaskiner fick AGA Aqvia Exclusive 72 av 100 poäng. Detta var bättre än flera av de testade alternativen från SodaStream. När vi gått igenom diverse omdömen är det också tydligt att detta är en mycket uppskattat modell där alla delar är tillverkade i Sverige och återanvändningsbara.

Något som verkar uppskattas med AGA Aqvia Exclusive är dess design i rostfritt stål. Den är också lätt och trådlös vilket så klart underlättar om du vill ta ut den på altan eller med på segelbåten. AGA Aqvia Exclusive är förvisso inte ett av de billigaste alternativen på marknaden så om du letar efter ett alternativ till SodaStream kan det vara värt att även kika på AGA Aqvia Balance. Det är en annan modell från Aqvia som är aningen billigare och som också presterat bra i tester.

SodaStream Genesis

Höjd: 41.4 cm Bredd: 13.2 cm Djup: 23.2 cm Garanti: 2 år Material på flaska: PET Styrning: Manuell Wi-Fi anslutning: Nej Storlek på flaska: 1 l

SodaStream Genesis

SodaStream erbjuder som sagt ett flertal olika modeller när det gäller kolsyremaskiner. En av de bästsäljande är utan tvekan SodaStream Genesis. Denna kolsyremaskin har också presterat bra i diverse tester. Den fick faktiskt högre betyg än SodaStream Spirit i Råd & Röns test av kolsyremaskiner. Då kan det också vara värt att tillägga att SodaStream Genesis är en billigare modell.

SodaStream Genesis har också presterat bra i andra tester även om den inte har fullt så bra omdömen som exempelvis SodaStream Spirit. Den uppskattas dock för att vara enkel att använda och lätt att komma igång med. I Råd & Röns test är det dock en faktor som utmärker sig på den negativa sidan och det är dess ljudnivå. Så om det är viktigt för dig att ha en tystgående kolsyremaskin kan det vara värt att titta på andra alternativ. Även om de kostar en del mer.

De flesta återförsäljare erbjuder SodaStream Genesis i paket med kolsyrecylinder och en 1 liters flaska (PET). En kolsyrecylinder ger dig upp till 60 liter kolsyrat vatten. Ett mycket bra sätt att spara på resurser och bidra till en bättre miljö. Faktorer som antagligen är väldigt bidragande till att SodaStream har blivit så populärt, inte bara i Sverige utan även runt om i världen.

Aarke Carbonator III

Bredd: 15.3 cm Djup: 25.8 cm Höjd: 41.4 cm Vikt: 1.45 kg Garanti: 2 år Material: Polerat rostfritt stål

Aarke Carbonator III

För många är en kolsyremaskin ett miljövänligt (och billigt) sätt att försörja hemmet med kolsyrad dryck. Men för andra är det även viktigt att maskinen i fråga passar in och håller en hög form av design. För de sistnämnda kan det vara värt att titta lite närmare på Aarke Carbonator III som, trots sitt pris, tillhör de absolut populäraste alternativen på den svenska marknaden idag.

Aarke Carbonator III är uppföljaren till den mycket populära Aarke Carbonator II. Utöver att vara uppskattat för dess utförande av att kolsyra vatten särskiljer sig denna modell främst genom sin design i polerat rostfritt stål. De som skiljer Aarke Carbonator III från sin föregångare är bland annat ett nytt rostfritt precisionsmunstycke och ett uppdaterat internt säkerhetsventilsystem.

Aarke Carbonator III är en sladdlös och stilren kolsyremaskin som är designad i Stockholm. Den är kompatibel med gascylindrar från de flesta större varumärkena. Den må vara dyr men om design är viktigt för dig kan detta vara det bästa alternativet. Vi har tyvärr inte tagit del av något större test av Aarke Carbonator III men den är alltjämt en mycket populär kolsyremaskin med goda omdömen.

Stilren, rejäl kolsyremaskin. Ångrar inte en sekund köpet även om den ligger i övre pristrappan.

Michael, TrustPilot

Vanliga frågor om kolsyremaskiner

Nedan har vi sammanställt svaren på några av de vanligaste frågorna kring kolsyremaskiner så att du förhoppningsvis kan göra ett bra val.

Hur fungerar en kolsyremaskin?

En kolsyremaskin är faktiskt en ganska okomplicerad hushållsmaskin. Allt som egentligen behövs är en kolsyrepatron som “pressar” in CO2 (kolsyregas) i ditt vatten. Hur kolsyrecylindern appliceras kan skilja sig åt mellan olika modeller men principen är densamma. Ett enkelt och miljövänligt sätt att skapa kolsyrat vatten eller läsk.

Hur gör jag läsk med en kolsyremaskin?

Det finns många som enbart använder sin kolsyremaskin för att tillsätta lite bubbel till kranvattnet. Men det går alldeles utmärkt att göra läsk med hjälp av en kolsyremaskin. Flera tillverkare säljer exempelvis olika smakessenser som tillsätts till det kolsyrade vattnet. Det finns så klart exakta instruktioner kring detta men det går alldeles utmärkt att testa sig fram eller till och med skapa sina egna smaker. Med lite is från ismaskinen går det sedan att använda till drinken eller bara rakt av för att släcka törsten.

Kan jag köpa min kolsyremaskin online?

Det kan du absolut göra! Det populäraste modellerna säljs hos många av de större e-handlarna i Sverige. Flera av dem säljer även kolsyrepatroner och smakessenser separat om du behöver fylla på.

Hur mycket kostar en kolsyremaskin?

Det finns numera ett relativt stort utbud av olika kolsyremaskiner. De billigaste (som fortfarande är helt ok) ligger runt 500 kr. Sen finns de lite mer avancerade modeller med lite mer stilren design som kan kosta upp mot 2 000 kr. Oavsett modell finns det en del pengar att spara om du ofta köper kolsyrat vatten eller läsk i affären.

Vilka tillverkare av kolsyremaskiner är populära?

Kolsyremaskiner har under många år mer eller mindre varit synonymt med SodaStream. SodaStream är fortfarande den ledande tillverkaren med ett flertal olika modeller. Men numera finns det ett antal uppstickare som exempelvis Aqvia.

Källor & Test – Kolsyremaskin

När det gäller specifikationer för respektive kolsyremaskin har vi primärt utgått från tillgänglig data från tillverkare och återförsäljare. När det gäller vårt urval grundar det sig i olika tester vi tagit del av och diverse omdömen. Exempel listas nedan:

  • Råd & Rön – Råd & Rön genomförde 2017 ett test av 9 olika kolsyremaskiner. De testade bland annat flera av SodaStreams modeller och AGA Aqvia Exclusive. SodaStream Genesis och SodaStream Spirit kom på andra- respektive tredje plats. Vinnaren i testet blev KitchenAid 5KSS1121 som tyvärr inte säljs i någon större utsträckning hos svenska e-handlare idag. AGA Aqvia Exclusive fick goda betyg men fick avdrag bland annat för att Råd & Rön anser att kolsyre­knappen är illa placerad. Du kan läsa det kompletta testet här.
  • Tv2.no – Vi har även tittat på ett test genomfört av norska TV 2. I deras test av 5 olika kolsyremaskiner från 2107 blir SodaStream Spirit testvinnare. Du kan ta del av testet på norska här.
  • Amazon – Vi har använt oss av ett flertal olika källor gällande omdömen. Men för SodaStreams modeller har Amazon varit lite av en “guldgruva” med tusentals användbara omdömen och recensioner. 

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.6 / 5. Antal betyg: 13

Inga betyg ännu