Cirkelsåg – Bäst i test

En cirkelsåg kan ha flera potentiella användningsområden beroende på dess funktionalitet. Vi presenterar här batteridrivna cirkelsågar som ofta nämns som bäst i diverse tester och som också har fått bra betyg av sina användare.

🏅Vårt val

Cirkelsåg bäst i test

Bosch GKS 18V-57 G

Bästa pris hos:

💛 Populär

DeWalt DCS570NT - cirkelsåg

DeWalt DCS570NT

Bästa pris hos:

💛 Prisvärd

Black & Decker BDCCS18 - Cirkelsåg

Black & Decker BDCCS18

Bästa pris hos:

🔔 För proffs

Festool HKC 55 Li EB-Basic - Cirkelsåg

Festool HKC 55 Li EB-Basic

Bästa pris hos:

Bästaitest.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar även med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och AdRecord.

Cirkelsågar utifrån test & omdömen

De kan potentiellt sett finnas ganska stora skillnader mellan olika cirkelsågar. Vi har här fokuserat på batteridrivna cirkelsågar som fått bra omdömen. Vissa är mer lämpade för hemmafixaren medans andra är favoriter även hos yrkesanvändare. För dig som föredrar nätdrivna cirkelsågar har vi även presenterat en favorit som presterat bra i olika tester.

Bosch GKS 18V-57 G

Batterispänning: 18 V Varvtal obelastad: 3 400 varv/min Klinga-Ø: 165 mm Klinghåls-Ø: 20 mm Snittdjup sågdjup (90°): 57 mm Snittdjup sågdjup (45°): 42 mm Vikt med batteri: 4,1 kg

Bosch GKS 18V-57 G

Om du har ett regelbundet behov av en riktigt bra batteridriven cirkelsåg kan Bosch GKS 18V-57 G var det rätta alternativet för dig. Denna cirkelsåg ingår i serien Bosch Professional, ibland kallat blåa Bosch. Det innebär att den riktar sig främst mot professionella användare. Detta är dock en cirkelsåg som många hemmafixare uppskattar och den är utvecklad för användning på exempelvis byggarbetsplatsen likväl som på tak och byggställningar.

Bosch GKS 18V-57 G har ett kapdjup på upp till 57 mm och kan med fördel användas med styrskena. Bosch har en egen styrskena för denna cirkelsåg men dess fotplatta är kompatibel med flera andra vanliga styrskensystem. Har du andra 18V-batterier från Bosch går dessa att använda till denna cirkelsåg. Observera dock att Bosch GKS 18V-57 G ej är kompatibel med batterier från gröna Bosch DIY-serien.

Detta är en cirkelsåg som presterat mycket bra i olika tester och fått mängder av bra recensioner. Anledningen till Bosch GKS 18V-57 G är vårt val när det gäller batteridrivna cirkelsågar är dock dess användaromdömen. Få sågar har fått så genomgående positiva omdömen. På Amazon har Bosch GKS 18V-57 G exempelvis fått över 4 000 omdömen med ett snittbetyg på 4,8 av 5. Det är också tydligt att denna cirkelsåg också uppskattas av både yrkesanvändare som hemmafixare. Bosch GKS 18V-57 G kostar dock lite mer än den genomsnittliga cirkelsågen. Så behöver du en cirkelsåg för enstaka och enklare jobb kan det finnas billigare alternativ som passar dig bättre.

Tyst och fin med klinga med många tänder som sågar fint. Stannar snabbt och går bra att hantera även vid vinklat skär.

Rolf, TrustPilot

DeWalt DCS570NT

Spänning: 18 V Obelastad hastighet: 5500 varv/min Klingdiameter: 184 mm Klinghålsdiameter: 16 mm Geringskapacitet: 57° Max sågdjup i 90°: 64 mm Hand/Arm Vibration: 2.5 m/s² Ljudtryck: 92 dB(A) Mått (LxH): 355×245 mm Vikt: 3.6 kg

DeWalt DCS570NT

När det gäller cirkelsågar och “Bäst i test” nämns inte sällan DeWalts DCS570NT. Bland annat utnämndes den som bästa cirkelsåg av konsumentmagasinet ”Gör Det Själv”. Den är inte bara populär hos konsumenter utan även bland professionella användare som söker efter de bästa alternativen.

Inte sällan nämns dess kraftfulla motor som ett stort plus när det gäller att kapa tjockar reglar etc på ett snabbt och effektiv sätt. Detta är en också en av de kraftfullare av de batteridrivna cirkelsågarna på marknaden. Den kraftfulla kolborstfria motorn upplevs dock som relativ högljudd vilket inte sällan nämns i recensioner. Så glöm inte att kontrollera om du har hörselskydd hemma om valet faller på denna cirkelsåg.

Märket DeWalt borgar också för hög kvalité och ett avancerat säkerhetstänk. DCS570NT har även dammsugaranslutning vilket är en stor fördel om du planerar att använda den inomhus. När det gäller djupinställning sträcker den sig upp till 65 mm och du har även en steglöst justerbar geringsvinkel upp till 57°.

Black & Decker BDCCS18

Spänning: 18 V Sågdjup: 45 mm Obelastad hastighet: 3700 v/min Klingdiameter: 140 mm Håldiameter: 12.7 mm Geringssågning: 0-45 ° Vibration: 1.5 m/s² Ljudtryck: 76 dB(A) Ljudeffekt: 87 dB(A) Manual: PDF

Black & Decker BDCCS18

När det gäller att kora den bästa cirkelsågen eller något annat verktyg blir det inte sällan fokus på de mest avancerade alternativen med störst kraft och den senaste funktionaliteten. Detta innebär också att det för det mesta presenteras flera alternativ som kan vara riktigt dyra och inte nödvändigtvis de bästa alternativen för många konsumenter. När det gäller Black & Decker BDCCS18 finns det gott om andra cirkelsågar som en yrkesanvändare skulle föredra. Men för en hemmafixare som letar efter ett bra och prisvärt alternativ anser vi att Black & Decker BDCCS18 hör till de bästa på marknaden.

Black & Decker BDCCS18 saknar en del av den funktionalitet som mer avancerade cirkelsågar har. Den har trots detta väldigt goda omdömen och presenterades som ett bra val av ”Gör Det Själv”. Så om du inte behöver den mest kraftfulla cirkelsågen och kanske inte kommer använda den dagligen kan detta vara det bästa valet för dig. För att anses vara ett budgetalternativ har Black & Decker också generellt en hög kvalité och en generös garantipolicy.

Festool HKC 55 Li EB-Basic

Sågdjup vid 45°/50°: 42/38 mm Varvtal: 4 500 varv/min Sågklingans Ø: 160 mm Vinkelområde: 0 – 50 ° Sågdjup 0°; 90°: 0 – 55 mm Anslutning dammutsugs-Ø: 27/36 mm Vikt med Li-jon: 4,1 kg

Festool HKC 55 Li EB-Basic

Få varumärken har lika trogna användare som Festool. Deras kvalité och innovationsförmåga gör att många som ägt en maskin eller verktyg från Festool inte kan tänka sig något annat. Så länge de har råd med det. För Festool är inte ett billigt märke och cirkelsågen HKC 55 Li EB-Basic är inget undantag.

Festool HKC 55 Li EB-Basic är för dig som verkligen vill ha det bästa en cirkelsåg kan erbjuda. Den har en borstfri EC-TEC-motor och en 165 mm klinga med ett varvtal på 4500 varv/min. Den har även sågdjupsinställning med sänkfunktion och fjärrkontroll för pendelhuven samt klyvkniv. När det gäller funktionalitet och kvalité är de helt enkelt få cirkelsågar som kan konkurrera med Festool HKC 55 Li EB-Basic.

Har du budgeten och verkligen vill ha den bästa cirkelsågen tycker vi att Festool HKC 55 Li EB-Basic är ett alternativ du ska överväga. Speciellt om du vet att kommer jobba ofta med din cirkelsåg och behöver de lite mer avancerade funktionerna. Men smakar det så kostar det. Detta är inte en billig cirkelsåg men för vissa är det ändå den mest prisvärda.

Bosch GKS 55 GCE Plus – Nätdriven

Nom. effektförbrukning: 1350 W Varvtal obelastad: 2100-4700 varv/min Klinghåls-Ø: 20 mm Klinga-Ø: 165 mm Sågdjup (90°): 63 mm Sågdjup (45°): 47 mm Vikt: 3,8 kg

Bosch GKS 55 GCE Plus

Bosch GKS 55+ GCE Professional är en kraftfull nätdriven cirkelsåg på 1350W med 165mm klinga och varvtal på 4700 varv/min. Den är också utrustad med motorbroms och en 2-växlad växellåda. Dess sågdjup är upp till 63 mm vilket får anses vara bra i jämförelse med andra cirkelsågar. Den är också kompatibel med styrskena vilket många uppskattar.

Bosch GKS 55 GCE Plus tillhör serien Bosch Professional vilket garanterar en hög kvalité. Denna cirkelsåg är väldigt populär bland professionella användare men får också väldigt bra omdömen och recensioner av hemmafixare som vill ha en riktig bra cirkelsåg. Produkterna inom serien Bosch Professional är lite dyrare. Så även i detta fall men letar du efter den bästa cirkelsågen anser vi att du bör titta lite närmare på Bosch GKS 55 GCE Plus.

När det gäller “Bäst i test” och cirkelsågar nämns Bosch GKS 55 GCE Plus nästan alltid. I PriceRunners test av cirkelsågar 2020 placerades den väldigt bra och läser du användarrecensioner är det i regel enbart positiva omdömen. Detta är en riktigt bra cirkelsåg där den enda negativa aspekten (enligt oss) är dess pris. Behöver du inte kraften och kvalitén som denna cirkelsåg erbjuder finns det billigare alternativ.

Vanliga frågor om cirkelsågar

Om du aldrig ägt eller använt dig av en cirkelsåg tidigare har vi här sammanställt svaren på några av de vanligaste frågorna och funderingarna. Vår förhoppning är att svaren kommer hjälpa dig på vägen att hitta den bästa cirkelsågen för dig.

Vilken cirkelsåg är bäst?

Vilken som är den bästa cirkelsågen för dig beror så klart på hur du tänkt använda den och även på din budget. Det finns flera alternativ som är relativ billiga men som saknar viss funktionalitet som för vissa är ett måste. Ett exempel är möjligheten att koppla på en grovdammsugare. Planerar du att använda din cirkelsåg inomhus är denna möjlighet något du kommer vilja ha. Det finns även cirkelsågar med sänkfunktion. Om detta är något du inte behöver ska du självfallet inte betala för det. Så den bästa cirkelsågen är helt enkelt den som möter dina behov till ett rimligt pris. Förhoppningsvis finner du just detta bland de alternativen vi presenterat här.

Vilka tillverkare av cirkelsågar är populära?

Det flesta verktygstillverkare har flera olika modeller av just cirkelsågar. När det gäller yrkesmän märks märken som Festool, Bosch, Makita med flera. När det gäller de som inte har riktigt samma avancerade behov finns det flera billigare alternativ från märken som exempelvis Black & Decker och Ryobi.

Vad är skillnaden på en nätdriven och batteridriven cirkelsåg?

En nätansluten cirkelsåg är för det mesta mer kraftfull är en batteridriven. Utvecklingen när det gäller batterier har dock gått snabbt framåt och skillnaden är inte längre speciellt stor. Istället har du en större frihet och behöver inte anpassa dig till var eluttagen finns eller hur lång din förlängningssladd är. En nackdel med batterier är så klart själva batteritiden. Kommer du ha långa pass med din cirkelsåg kan det vara frustrerande om du måste ladda om batteriet för att färdigställa ditt arbete. 

Vad kan jag använda en cirkelsåg till för arbetsuppgifter?

En cirkelsåg används primärt till att klyva och kapa virke. Om du enbart planerar att använda den till att exempelvis kapa reglar finns det gott om billiga alternativ. Om du däremot planerar att klyva tjockare material på längden kommer det ställa helt andra krav på din cirkelsåg. Så fundera på vad du vill att din cirkelsåg ska klara av innan du bestämmer dig för en specifik modell. 

Vad är skillnaden på en cirkelsåg och en sänksåg?

En cirkelsåg och en sänksåg liknar varandra när det kommer till själva utseendet. En sänksåg är dock vanligtvis lite större och inte sällan dyrare. En central skillnad är sänkfunktionen hos sänksågen. Denna är användbar när du exempelvis behöver såga ett hål mitt i ett tjockare material som en bänkskiva. Det finns vissa cirkelsågar som har sänkfunktion men dessa är i regel både större och betydligt dyrare.

Källor & Test – Cirkelsåg

För tekniska specifikationer har vi primärt hämtat information från tillverkare och återförsäljare. Grunden för vårt urval av cirkelsågar är deras omdömen och angivna tester nedan:

  • Pricerunner – I PriceRunners test av cirkelsågar, som uppdaterades under 2022, testar de 11 olika modeller. I deras test har de bland annat granskat prestanda, användarvänlighet, ergonomi och byggkvalité. Bäst i deras test blev Festool HK 55 EBQ+. Bosch GKS 55+ GCE placerade sig på en fjärdeplats. Du kan läsa det kompletta testet här.
  • Gör Det Själv – Även Gör det själv har genomfört ett test av cirkelsågar. I deras test av batteridrivna cirkelsågar från 2024 granskar de 7 olika modeller. De har fokuserat på styrka, uthållighet, ergonomi och snittkvalité. Testvinnare blev DeWalt DCS570NT och Black & Decker BDCCS18 ansågs vara ett bra köp. Vill du läsa hela testet kan du göra det här.
  • Amazon – Det säljs gott om olika cirkelsågar på Amazon. Vi har tittat på omdömen på utvalda modeller för att få en bättre uppfattning kring vad det är som gör att de är så pass populära.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.8 / 5. Antal betyg: 12

Inga betyg ännu