Planslip – Bäst i test

En planslip är slipmaskinen du vill äga för de lite mindre slipjobben på öppna, jämna ytor. Vilken den bästa planslipen är för just dig beror så klart på både dina behov och din budget. Vi har gått igenom marknaden för planslipar utifrån omdömen, recensioner och tester. Detta för att kunna presentera ett mindre men varierat urval.

🏅Bäst i test

Planslip bäst i test

Bosch PSS 250 AE

Bästa pris hos:

🔔 Batteri

Test planslipmaskin

Bosch GSS 18V-10

Bästa pris hos:

🔔 Budgetval

Billig planslip

Makita BO3710

Bästa pris hos:

🔔 Premium

Festool RTSC 400 Li 3,1 I-Se - Planslip

Festool RTSC 400 Li 3,1 I-Se

Bästa pris hos:

Bästaitest.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar även med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och AdRecord.

Planslipmaskiner utifrån test & omdömen

Planslipmaskinen har en rektangulär eller kvadratisk slipdyna. Dess slipplatta rör sig i ytterst små cirkelformade rörelser. Dessa egenskaper bidrar till att planslipen är lämplig för plana ytor och vinkelräta hörn. Det finns idag ett relativt stort utbud av olika alternativ. Allt från billiga modeller till riktigt avancerade som är bäst lämpade för yrkesfolk. Det finns numera också både nätdrivna och batteridrivna planslipar. Vi har gått igenom utbudet, läst omdömen och recensioner samt tagit del av tester av planslipar. Detta har i sin tur lett till det urval vi valt att presentera här.

Bosch PSS 250 AE

Märkeffekt: 250W Uteffekt: 125W Slipyta, fyrkantig: 167 cm² (92 x 182 mm) Slipfrekvens: 14000-24000 varv/min Oscillationsrörelse: 2,0 mm Maskinens vikt: 1,6 kg Mikrokardborrfästsystem: 93 x 185 mm

Bosch PSS 250 AE

Det har genomförts en del svenska test av planslipar genom åren. Ett av de större genomfördes av Råd & Rön där de testade 11 olika modeller som är  lämpliga för hobbysnickaren. Som “bäst i test” utsågs den nätdrivna Bosch PSS 250 AE. En mycket prisvärd och populär modell för hemmafixaren.

Bosch PSS 250 AE har en 250 W-motor och slipyta på 92 x 182 mm. Dess slipfrekvens ligger på 14 000–24 000 sliprörelser per minut och den är utrustad med en elektronisk hastighetsväljare som möjliggör  för den perfekta hastigheten för olika material. Den har även en inbyggd dammsugarenhet som suger in dammet direkt i den medföljande mikrofilterbehållaren. Just dammuppsamling var dock ett område där Bosch PSS 250 AE fick lite sämre betyg i Råd & Röns test.

Bosch PSS 250 AE har också tagit emot goda omdömen och recensioner. Men även om detta är en testvinnare är det en relativt enkel planslip som med ett mycket attraktivt pris är populär bland hemmafixare. Det finns både mer kraftfulla och mer avancerade alternativ tillgängliga men om du letar efter en bra och billig planslip för enstaka jobba kan Bosch PSS 250 AE var det bästa alternativet för dig.

Bosch GSS 18V-10

Slipfrekvens obelastad: 11.000 – 22.000 rör./min Sliprörelse-Ø: 1,6 mm Slipplatta, bredd: 113 mm Slipplatta, längd: 101 mm Slipyta: 114 cm² Vibrationsemissionsvärde ah: 7.5 m/s² Mått (LxBxH): 200x113x140 mm

Bosch GSS 18V-10

Bosch har flera bra planslipar som fått mycket positiva omdömen och utmärkt sig i tester. Deras Bosch GSS 18V-10 tillhör serien Bosch Professional. Verktyg och maskiner som tillhör Bosch Professional är främst utvecklade för yrkesanvändare. Men det är så klart inget som hindrar den ambitiöse hemmafixare från att köpa en Bosch GSS 18V-10.

Bosch GSS 18V-10 är en oscillerande planslip på 18V. Den har en slipplatta på 113 x 101 mm och softgrip-ytor som möjliggör för olika grepplägen. Den har även Boschs mikrofiltersystem som ger ett effektivt dammutsug. Att detta är en batteridriven planslip gör den också väldigt flexibel i sitt användande. Just batteridrivna planslipar är faktiskt fortfarande relativt ovanlig.

Verktyg från Bosch Professional håller en väldigt hög kvalité och har i regel väldigt goda omdömen. De är inte sällan relativt dyra men Bosch GSS 18V-10 är, enligt oss, rimligt prissatt. Speciellt om du redan har batterier som är kompatibla med maskinen. Så har du batterier från en annan maskin från den blå Bosch Professional-serien blir denna professionella planslip faktiskt ganska billig.

Perfekt för stora och små jobb! Ännu bättre när jag kopplade in dammsugaren.

Jennifer, TrustPilot

Makita BO3710

Ineffekt: 190 W Slipdyna: 93×185 mm Pappersstorlek: 93×228 mm Rotationer (opm): 11000 Rörelsens Ø: 2 mm Vibrationsvärde: 4 m/s² Anslutningssladd: 2 m Vikt: 1,6 kg Mått (LxBxH): 253 x 92 x 154 mm

Makita BO3710

Makita har flera uppskattade excenterslipar och bandslipar i sitt sortiment. När det gäller planslipar har de ett par olika alternativ där vi valt att presentera Makita BO3710. Skälet till att vi valt just denna modell är att den fått goda omdömen och den är ett riktigt billigt alternativ. Speciellt med tanke på att detta är en planslip från ett kvalitetsmärke som Makita.

Makita BO3710 är en nätdriven planslip på 190 W med en slipdyna på 93 x 185 mm. Den har klämfäste som möjliggör för snabba byten av slippapper. Handtaget har gummibeläggning som ger dig lite extra komfort som kan vara bra att ha vid arbeten som tar lite längre tid. Den har också en dammpåse dit dammet sugs upp till.

Detta är inte den mest avancerade eller bästa planslipen från Makita. Men det går att hävda att det är den mest prisvärda. Ett väldigt bra alternativ för dig som kanske behöver en planslip för enstaka mindre jobb och inte vill betala onödigt mycket pengar. Ett bra budgetval helt enkelt!

Festool RTSC 400 Li 3,1 I-Set

Sliprörelse: 2 mm Utbytbar slipplatta: 80 x 130 mm Batterispänning: 18 V Vikt med Li-jon: 1,4 kg Varvtal: 6 000 – 10 000 min⁻¹ Anslutning dammutsugs-Ø: 27 mm

Festool RTSC 400 Li 3,1 I-Set

Den första planslipen utvecklades av Festool 1951. Sedan dess har det hänt mycket både gällande kapacitet och funktionalitet. Festool har dock hela tiden legat i framkant och är ett favoritmärke hos många yrkesanvändare. Är du ute efter det absolut bästa och prioriterar dammfritt arbete kan Festool RTSC 400 Li 3,1 I-Set vara den rätta planslipen för dig. Den kostar dock betydligt mer än övriga alternativ vi presenterar här.

Festool RTSC 400 Li 3,1 I-Set är en batteridriven planslip på 18 V med en slipplatta på 80 x 130 mm. Lite extra fiffigt med denna planslip är att du enkelt kan byta ut batteriet mot en plug-it-nätadapter. Perfekt för dig som vill ha flexibiliteten med batteridrift men ibland önskar obegränsad drifttid. 

Som med så många andra maskiner från Festool så är dammuppsamlingen en prioritet. Festool RTSC 400 Li 3,1 I-Set ger dig valet att använda Longlife-dammpåsen av extra slitstark polyesterväv eller en grovdammsugare från Festool. Har du en dammsugare från Festool kan batteriet i planslipen kommunicera, via Bluetooth, med dammsugarens Bluetooth-modul. Detta innebär att dammsugaren startar automatiskt när man startar planslipen. Kanske inte funktionalitet man är villig att betala extra för om man inte använder maskinen regelbundet. Men är du en yrkesanvändare är detta ofta en mycket uppskattad “feature”.

Vanliga frågor om planslipar

Om du behöver en slipmaskin kan det säkert finnas en del funderingar kring vilken typ som är bäst lämpad för jobbet. Är det ens en planslip som är bäst för dina planerade uppgifter? Nedan försöker vi reda ut när planslipen är att föredra och vad du bör tänka på innan du väljer din modell.

För vilka typer av jobb lämpar sig planslipen?

Det finns mängder av olika slipmaskiner med lite varierande funktionalitet och “specialistområden”. Det finns exempelvis bandslipar, excenterslipar, detaljslipar, multislipar med mera. Sen finns så klart också planslipen. Just planslipen är ett alternativ att föredra när du behöver slipa plana ytor och vinkelräta hörn. Det kan exempelvis handla om att fixa till köksbänken eller slipa de nötta trappstegen. Bättre planslipar lämpar sig även för slipa färg och lack på fönsterramar, dörrkarmar och taklister.

Då planslipen rör sig små cirkelformade rörelser så passar den bättre för finslipning än exempelvis bandslipen. Just bandslipen passar däremot bättre för lite grövre slipning. Excenterslipen däremot passar alldeles utmärkt för finslipning men kan ha svårigheter att komma åt i exempelvis hörn på grund av sin form.

Vad bör jag tänka på innan jag köper en planslip?

Det kanske första du bör gå igenom innan du köper en planslip är om det är den rätta slipmaskinen för ditt planerade jobb. Om du kommit fram till att det är en planslip du behöver finns det ett par saker vi rekommenderar att du kontrollerar:

Dammuppsamling – Med alla slipmaskiner skapas en hel del damm. Planslipen är inget undantag. Det finns olika lösningar för dammuppsamling för olika planslipar. Det lite enklare modellerna har en dammpåse medans de lite mer exklusiva modellerna går att koppla till en grovdammsugare. Kommer du utföra mindre jobb kommer det antagligen funka med en mindre påse.

Batteri eller nädrivet – Det finns både nätdrivna och batteridrivna planslipar. Som med alla verktyg finns det för- och nackdelar med båda alternativen. Föredrar du friheten med batteridrivet rekommenderar vi att du kontrollerar vilka batterier du redan äger. Kan du köpa maskinen “naken” finns det nämligen mycket pengar att spara.

Ergonomi – Att jobba under längre perioder med en planslip kan vara ganska jobbigt. Det kan därför vara intressant att kontrollera diverse egenskaper som påverkar ergonomin. Det kan exempelvis handla om maskinens vikt och vilken typ av yta handtaget har.

Behöver jag en planslip om jag redan har en bandslip?

Det beror på svarar vi på denna fråga. Bandslipen är att föredra när det gäller lite grövre slipning. Bättre bandslipar kan förvisso fungera bra för lite finare slipning. Har du en bandslip med variabel hastighet är det mycket möjligt att det är onödigt att köpa en planslip.

Hur mycket kostar en bra planslip?

En helt ok nätdriven bandslip kostar runt 1 000 kr. Sen finns det betydligt dyrare alternativ och behöver du även köpa batteri kan det snabbt kosta upp mot 5 000 kr.

Vilka tillverkare av planslipmaskiner är populära?

Det finns ett relativt stort utbud av olika planslipar. Bland märken som är populära bland yrkesanvändare märks bland annat Festool, Bosch Professional, Makita och DeWalt. Sen finns det märken som är mer inriktade mot hobbysnickare. Där hittar vi bland annat Bosch DIY, Ryobi och Black & Decker. 

Källor & Test – Planslip

Vi har använt oss av ett antal olika källor för att kunna sammanställa denna guide över bra planslipar. För specifikationer har vi utgått från data från tillverkare och återförsäljare. När det gäller vårt urval av planslipar har det styrts av både omdömen, recensioner och tester. Exempel på källor som styrt vårt urval listas nedan:

  • Råd & Rön – Ett av de större tester av planslipar som vi tagit del av är utfört av Råd & Rön. I deras test granskades 11 olika modeller utifrån bland annat prestanda, hanterbarhet och uthållighet. Bosch PSS 250 AE utsågs till Bäst i test. Du kan ta del av det kompletta testet här.
  • Prisjakt – Vi har använt oss av Prisjakt för att kontrollera tillgängligheten av populära planslipar hos större svenska e-handlare. Vi har även till viss del tagit deras ranking på popularitet i beaktande.
  • Amazon – När det gäller omdömen har vi tittat på tillgängliga omdömen hos ett flertal svenska e-handlare. För vårt urval av planslipar har det dock varit omdömen på Amazon som har varit vår primära källa.
  • YouTube – Även på YouTube finns det mängder av intressanta recensioner och tester av planslipar. Ett exempel är ReviewsOnAnythings recension av Bosch GSS 18V-10. Du kan se deras kompletta recension nedan.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.9 / 5. Antal betyg: 9

Inga betyg ännu