Luftavfuktare – Bäst i test

En bra luftavfuktare kan både förbättra inomhusklimatet och förhindra problem som mögel och andra fuktskador. Vilken luftavfuktare som är bäst för dig beror så klart på dina behov men även på din budget. De luftavfuktare vi presenterar här möter lite olika behov men har gemensamt att de presterat bra i tester eller fått mycket goda omdömen.

🏅Bäst i test

Luftavfuktare bäst i test

Woods SW38FW

Bästa pris hos:

💛 Populär

Wilfa Dry L WDH-20 - Luftavfuktare

Wilfa Dry L WDH-20

Bästa pris hos:

🔔 Tyst

eeese Emil - Luftavfuktare

eeese Emil

Bästa pris hos:

🔔 Krypgrund

Woods DSC50FM - Luftavfuktare

Woods DSC50FM

Bästa pris hos:

Bästaitest.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar även med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och AdRecord.

Luftavfuktare utifrån test & omdömen

Att säga att en viss luftavfuktare är den bästa kan vara lite vilseledande då de skiljer sig en hel del åt gällande vilka uppgifter det är ämnade för. Så en luftavfuktare som har utnämnts till “bäst i test” kan i värsta fall vara ett relativt dåligt alternativ för vissa konsumenter om just deras behov inte överensstämmer med de uppgifter denna luftavfuktare är ämnad för att lösa. 

Vi har därför valt att presentera lite olika alternativ av avfuktare som möter lite olika behov. Vissa av dem har utmärkt sig i tester eller recensioner medans andra har fått väldigt bra omdömen och betyg. Vi hoppas så klart att du här kan finna lite inspiration och hjälp med att hitta den bästa luftavfuktaren för just dina behov.

Woods SW38FW

Max arbetsområde: 140 m² Rek. arbetsområde: 10-84 m² Luftflöde: 190-336m³ Avfuktning vid 20ºC & 70% RF: 11 liter Avfuktning vid 35ºC & 80% RF: 19 liter Effekt vid 20ºC & 70% RF: 320 W Effekt vid 35ºC & 80% RF: 495 W Arbetsintervall temperatur: +2 till +35ºC Tankvolym: 11,4 liter Fläktsteg: 2 Mått LxBxH: 495x345x527 mm Vikt: 21,5 kg Ljudnivå: 37-56 dB Kylmedia, freonfritt: R290 Manual: PDF

Woods SW38FW

När det gäller tester av luftavfuktare kommer du nästan alltid finna en eller två modeller från Woods i toppen. Den kanske populäraste luftavfuktaren från Woods är deras Woods SW38FW som av flera olika aktörer utnämnts till ett bra alternativ. Woods SW38FW är en kraftfull luftavfuktare med en kapacitet på upp till 19 liter/dygn. Dess maximala arbetsområde är 140 m² vilket gör den lämplig för källare, garage och tvättstugor. Den går så klart att använda i andra utrymmen och går hyfsat enkelt att flytta med hjälp av hjulen. Den väger dock drygt 20 kg så du kommer antagligen inte vilja flytta den mellan våningsplan.

Woods SW38FW, som är utvecklad och tillverkad i Sverige, har ett tydligt miljötänk. Exempelvis är den tillverkad av återvinningsbart stål och använder sig av ett miljövänligt kylmedia (R290). Tankvolymen på Woods SW38FW är 11,4 liter vilket kan låta som mycket. Men med tanke på att den har en kapacitet på 19 liter/dygn betyder det att du kommer behöva tömma den flera gånger om dagen om den står i en extremt fuktig miljö. När det gäller temperatur har Woods SW38FW ett arbetsintervall mellan +2°C till +35°C.

Denna luftavfuktare är perfekt för dig som har en fuktig källare eller oroar dig för mögel i garaget. Den har också en relativt låg energiförbrukning och håller en förhållandevis låg ljudnivån. När det gäller dess omdömen är de nästan uteslutande positiva. Det är dock en stor luftavfuktare som har del att kvar att önska när det gäller design. Men just design är nog inte det viktigaste för de allra flesta när det gäller att hålla fukt och mögel borta. Prismässigt ligger Woods SW38FW i “mellanprissegmentet”. Så vill du ha en testvinnande luftavfuktare till hemmet rekommenderar vi Woods SW38FW.

Wilfa Dry L WDH-20

Kapacitet: 20 l/dag Max arbetsområde: 30 m² Tankvolym: 4 liter Arbetstemperatur min: 5 ºC Arbetstemperatur max: 35 ºC Antal nivåer: 3 Höjd: 280 mm Bredd: 490 mm Djup: 355 mm Nettovikt: 15,5 kg

Wilfa Dry L WDH-20

Wilfa Dry L WDH-20 är en mycket populär och prisvärd luftavfuktare för främst lite mindre områden. Med en maximal arbetsyta på 30 m² lämpar den sig för den mindre källaren eller tvättstugan. Den kan också med fördel placeras i sovrummet eller arbetsrummet för ett bättre inomhusklimat. Den är förvånansvärt tyst men kanske inte tillräckligt tyst för gå under natten om du har den i sovrummet. Vill du flytta på den mellan olika rum är denna luftavfuktare perfekt då den är lätt och utrustad med hjul.

Wilfa Dry L WDH-20 har en kapacitet på 20 liter per dag och en relativt liten tank på 4 liter. Skulle tanken bli full stängs den av per automatik. Har du möjlighet rekommenderas därför att du använder den medföljande slangen för kontinuerlig dränering. Annars kommer du behöva tömma vattentanken flera gånger om dagen de dagar då det är mycket fukt i luften. 

Denna luftavfuktare är perfekt för dig som vill ha en mobil enhet för lite mindre utrymmen som inte är alltför kalla. Den har också fått väldigt bra omdömen av tidigare köpare även om den aldrig blivit utsedd till “bäst i test” av någon större oberoende aktör. Den är dock förvånansvärt billig med tanke på dess höga kvalité. Wilfa, som annars kanske mest är känt för köksredskap, erbjuder också en imponerande garanti på 5 år.

eeese Emil

Max arbetsyta: 40 m² Rekommenderat arbetsområde: 2-30 m² Kapacitet 30 °C/RH80%: 10 l/dygn Kapacitet 27 °C/RH60%: 6,5 l/dygn Strömförbrukning (i drift): 155 W Strömförsörjning: 220-240/50 V/Hz Timer: 1-24 h Luftvolym hög/låg: 105/80 m³/h Ljudnivå hög/låg: 40/36 dB(A) Vattentank: 2,6 l Driftstemperatur: 5-35 °C Köldmedium: R290 Storlek: 300x250x463 mm Vikt: 11,3 kg

eeese Emil

En annan mycket prisvärd luftavfuktare är eeese Emil. Denna avfuktare har en kapacitet på 10 liter per dygn (vid 35 °C och 80% RF) vilket är förhållandevis lite. Och tanken rymmer bara 2,6 liter. Det finns dock avloppsslang att köpa till för kontinuerlig dränering om du inte vill tömma tanken flera gånger om dagen. Den har också 2 olika hastighetsinställningar så att du enkelt kan välja den nivå som passar dina förutsättningar.

eeese Emil är en bra luftavfuktare för dig som har måttlig luftfuktighet och inte behöver den högsta kapaciteten. Den klarar av arbetsytor på upp till 40 m² vilket gör att dess användningsområden kanske begränsas en aning. Detta är inte rätt alternativ för dig som har en större källare eller vind. Men för mindre utrymmen är det svårt att hitta en billigare luftavfuktare som också fått så pass bra omdömen.

När det gäller de positiva omdömena av eeese Emil är det främst två faktorer som utmärker sig. Dels dess ringa storlek/vikt och dels dess låga ljudnivå. Beroende på hastighet ligger ljudnivån på 36 – 40 dB. Detta är väldigt lågt för att vara en luftavfuktare och gör den till ett bra alternativ för dig som söker efter en luftavfuktare till sovrummet.

Woods DSC50FM

Max arbetsområde: 100 m² Luftflöde: 269-572m³ Arbetsintervall temperatur: +2 till +35ºC Tankvolym: Endast slanganslutning Fläktsteg: 2 Ljudnivå: 37-56 dB Kylmedia, freonfritt: R290 Mått (LxBxH): 495x345x527 mm Vikt: 23,5 kg Produktblad: PDF

Woods DSC50FM

Ett vanligt område för placering av en avfuktare är en krypgrund. När det gäller recensioner av bästa luftavfuktare för just krypgrund är det sällan Woods DSC50FM inte finns med i diskussionen. Denna luftavfuktare är nämligen specifikt utvecklad för att avfukta krypgrund. Den har en hög kapacitet på 16,2 liter vid 35°C och ett maximalt arbetsområde på 100 m². Den är också utrustad med avfrostningssystemet i-EcoDefrost som ger en snabbare och mer effektiv avfrostning.

Om det är till krypgrunden du letar efter en luftavfuktare kan Woods DSC50FM mycket väl vara det bästa alternativet. Utöver att ha vunnit flera tester har denna modell fått väldigt bra omdömen. Den är bland annat uppskattad för sin låga energiförbrukning och miljövänliga kylmedia. Woods DSC50FM tillhör dock det högre prissegmentet men om du är ute efter det bästa behöver du för de mesta betala lite extra. Och när det gäller just fukt och krypgrunder kan det faktiskt vara en lönsam investering på lång sikt.

Om du redan har problem med fukt och mögel i krypgrunden kan det vara nödvändigt att anlita en yrkesman. Utöver Woods DSC50FM kan det finnas andra alternativ som passar just din krypgrund bättre. Det beror helt enkelt på hur just din krypgrund ser ut och hur allvarligt problemet är.

Vanliga frågor om luftavfuktare

Om du behöver en avfuktare till hemmet finns det en hel del att tänka på innan du bestämmer dig för vilken typ och modell. Här försöker vi svara på några av de vanligaste frågorna om luftavfuktare så att du förhoppningsvis hittar ett alternativ som passar dina behov.

Vad ska jag tänka på innan jag köper en luftavfuktare? 

Innan du köper en luftavfuktare rekommenderar vi att du tänker till kring följande:
 
Var ska den placeras? – Var luftavfuktaren ska placeras och vilken temperatur det är där är viktigt att fastställa. Är det risk för låga temperaturer kommer du behöva anpassa ditt val av luftavfuktare. Glöm därför inte att kontrollera den lägsta temperaturen som är rekommenderad för den luftavfuktare du är intresserad av.
 
Vilken är dess uppgift? – En luftavfuktare kan hjälpa till att hålla ett bättre inomhusklimat under de varma fuktiga sommardagarna. För detta räcker en enklare modell om du inte redan har en portabel AC eller luftkonditionering. Har du däremot problem med fukt på vinden eller krypgrunden är det antagligen en helt annan modell som passar dig bäst. Har skadan redan varit framme finns det också andra alternativ som kan hjälpa dig med sanering efter exempelvis en vattenskada.
 
Dess kapacitet – Olika luftavfuktare har olika stora rekommenderade arbetsområden och maximal avfuktning. Försök fastställa storleken på området där du planerar att ställa avfuktaren. Är det en större vind eller krypgrund kommer du behöva en lite mer kraftfull modell. Är de däremot en mindre källare eller tvättstuga kan det mycket väl räcka med ett billigare alternativ.

Vad är skillnaden på en kondensationsavfuktare och en sorptionsavfuktare?

Tekniken på olika avfuktare kan variera en hel del beroende på dess primära uppgift. Den kanske vanligaste typen av avfuktare för hemmet är så kallade kondensationsavfuktare. Men det finns även mer avancerade sorptionsavfuktare som kan vara det bästa alternativet beroende på dina behov.

Kondensationsavfuktare – Tekniken hos en kondensationsavfuktare påminner en hel del om ett kylskåps. Det vill säga att luften sugs in i avfuktaren och kondenserar på ett kylelement. Vattnet leds sedan via en slang ner i en golvbrunn, alternativt fångas upp av en behållare. Denna typ av avfuktare är kanske de vanligaste i hemmamiljö. Dess nackdel är att denna teknik inte fungerar i en miljö som är lite kallare eftersom kylelementet inte har kapacitet att kyla den redan kalla luften.

Sorptionsavfuktare – Behöver du en avfuktare i lite kallare miljöer kan det vara nödvändigt med en så kallad sorptionsavfuktare. Tekniken hos en sorptionsavfuktare bygger på absorption istället för nedkylning vilket möjliggör för den att fungera i kalla miljöer som exempelvis krypgrunder och vindar.

Vilka tillverkare av luftavfuktare är populära?

När det gäller luftavfuktare för hemmet märks kanske framför allt märket Woods. De har flera olika modeller som möter de flesta behoven. Andra märken som ofta presterar bra i tester av luftavfuktare är Mitsubishi, Wilfa och eeese. När det gäller sorptionsavfuktare är det lite andra aktörer som nämns i tester, exempelvis Acetec.

Vad kostar en avfuktare?

Det finns mängder av olika avfuktare med olika funktion och kapacitet. Letar du efter en bra luftavfuktare för tvättstugan får du räkna med 2 000 – 3 000 kr. Har du lite större utrymmen behöver du vara beredd på att lägga det dubbla. Är du i behov av en bra sorptionsavfuktare kan kostnaden för ett bra alternativ tyvärr hamna på över 10 000 kr.

Vad innebär relativ luftfuktighet?

När det diskuteras fukt i en källare eller vindsutrymme kommer du garanterat höra termen relativ luftfuktighet (RF). RF mäts i procent och mäter luftens vatteninnehåll i relation till det maximala värdet vid en viss daggtemperatur. Når RF 100% (daggpunkten) kan luften kondensera. Men redan vi längre nivåer kan det uppkomma problem som kan leda till fuktskador.

En högre RF är normalt när varm och fuktig luft når kallare ytor. Vanliga områden i hem för högre RF är i källare, vindar och krypgrunder. Det är just därför det är vanligt att placera en luftavfuktare i dessa områden.

Källor & Test – Luftavfuktare

När vi sammanställer en guide som denna använder vi oss vanligtvis av ett antal varierande källor. För denna guide har vi främst använt oss av information från återförsäljare när det gäller tekniska specifikationer. När det gäller urvalet har vi primärt använt oss av följande källor:

  • Prisjakt – För att få en så aktuell uppfattning som möjligt gällande olika modellers popularitet har vi till viss del utgått från den ranking som finns för luftavfuktare hos Prisjakt. Vi har även använt Prisjakt för kunna ge förslag på olika typer av luftavfuktare samt kontrollera att de modeller vi presenterar finns tillgängliga hos trovärdiga svenska e-handlare.
  • Tester – Det finns mängder av mindre tester och recensioner av olika luftavfuktare. Tyvärr har vi inte hittat något större test från en trovärdig större aktör som fortfarande känns aktuellt. Råd & Rön har testat luftavfuktare tidigare men testade modeller finns tyvärr inte tillgängliga online. Vi har dock tagit del av deras tidigare testresultat och till viss del haft dem i beaktande gällande vilka varumärken de har ansett vara bra.
  • Byggahus.se – Olika luftavfuktare möter olika behov. För att få en bättre förståelse kring luftavfuktare har vi gått igenom flera olika guider. Ett exempel är en guide från Byggahus.se som heter ”Välj rätt luftavfuktare – köpguide”. Du kan läsa den här.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.6 / 5. Antal betyg: 21

Inga betyg ännu