Excenterslip – Bäst i test

En bra excenterslip är det perfekta verktyget för dig som exempelvis behöver slipa bort färg eller lack från trä. Excenterslipen har dock flera andra användningsområden. De excenterslipmaskiner vi presenterar här hör till de allra bästa och har presterat bra i diverse tester.

🏅Bäst i test

Excenterslip bäst i test

Metabo Sxe 3150

Bästa pris hos:

💛 Populär

Makita BO5041 - Excenterslipmaskin

Makita BO5041

Bästa pris hos:

💛 Prisvärd

Black & Decker BDCROS18N - Excenterslip

Black & Decker BDCROS18N

Bästa pris hos:

🔔 För proffs

Bästa excenterslipen

Bosch GET 75-150

Bästa pris hos:

Bästaitest.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar även med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och AdRecord.

Excenterslipar utifrån test & omdömen

Det finns ett stort utbud av olika excenterslipar och skillnaden i pris kan vara stor. Vissa är antagligen mer lämpade för hobbyentusiasten medans andra är favoriter hos proffsen. Här försöker vi presentera ett mindre urval för både hemmafixaren och yrkesanvändaren.

Metabo Sxe 3150

Diameter, stödrondell: 150 mm Tomgångsvarvtal: 4000 – 12000 /min Nominellt upptagen effekt: 310 W Angiven effekt: 140 W Varvtal vid nominell belastning: ‌8400/min Svängningskrets: 3 mm Vikt utan nätkabel: 1.6 kg Kabellängd: 4 m Vibration vid slipning av yta: 5.5 m/s² Vibration vid polering: 8.2 m/s² Manual: PDF

Metabo Sxe 3150

Större tester av excenterslipar är inte direkt vanliga men i det som gjorts nämns Metabos produkter nästan alltid. Och oftast hamnar fokus på Metabo Sxe 3150 som är en fantastisk excenterslip. Metabo Sxe 3150 har också fått väldigt bra omdömen hos olika e-handlare och andra sajter som redovisar användarrecensioner och betyg. 

Denna nätdrivna excenterslip anses vara tystgående och kan erbjuda dess användare ett nästan vibrationsfritt arbete. Metabo Sxe 3150 har möjlighet till anslutning av en allsugare vilket ofta är önskvärt när man jobbar under en längre tid med en excenterslip. Eller så kan du använda en dammpåse i textil om du utför arbete utan utsug. Vissa uppskattar friheten med en batteridriven excenterslip. Kabellängden på Metabo Sxe 3150 är dock hela 4 meter vilket ger en bra flexibilitet även om vi förstår att nätdrivet ibland kan upplevas som en nackdel.

Metabo hör kanske inte till mest välkända varumärkena i Sverige när det gäller verktyg och maskiner. Det är dock ett kvalitétsmärke som växer, inte minst bland yrkesanvändare. När det gäller Metabos popularitet märks den antagligen mest när det gäller lackfräsar och excenterslipar.

Makita BO5041

Ineffekt: 300W Slipdyna Ø: 123 mm Pappersstorlek Ø: 125 mm Rotationer (opm): 4000-12000 Vibrationsvärde: 4 m/s² Anslutningssladd: 2 m Vikt: 1,4 kg Mått (LxBxH): 218x123x153 mm

Makita BO5041

Makita BO5041 är en nätdriven excenterslip på 300W med ett ergonomiskt handtag och diameter (på slipdynan) på 123 mm. Denna excenterslip är utrustad med kardborreplatta, hastighetsjustering och oscillerande rörelsemönster. Det ergonomiskt utformade handtaget med gummibeläggning är populärt för de som planerar långa pass med excenterslipen.

När det gäller “bäst i test” och verktyg finns det nästan alltid något alternativ från Makita representerat. För oss är det Makita BO5041 som är det bästa alternativet från Makita när det gäller excenterslipar. Utöver bra resultat i tester får denna maskin överlag väldigt goda recensioner och omdömen från dess användare.

När det gäller verktyg ligger Makita verkligen i framkanten både när det gäller innovation och kvalité. För många yrkesanvändare är Makitas verktyg favoriter men är du en glad hemmafixare finns det absolut inget som säger att du inte skulle bli lika förtjust i Makita. Makita är dock ett förhållandevis dyrt märke men just Makita BO5041 är ovanligt prisvärd och en av de absolut bästa excenterslipmaskinerna på marknaden enligt oss.

Liten men ändå kraftfull. Påsen tar upp förvånansvärt mycket av dammet. Toppen!

Petter, TrustPilot

Black & Decker BDCROS18N

Spänning: 18V Storlek, basplatta: 125 mm Varvtal, obelastad: 12000 varv/min Kretsyta: 1,3 mm Ljudtryck: 71.5 dB(A) Ljudeffekt: 82.5 dB(A) Vibration: 3.4 m/s²

Black & Decker BDCROS18N

Black & Decker kanske inte har samma goda rykte när det gäller kvalité som exempelvis Bosch och Makita. Men när det gäller excenterslipar och Black & Decker BDCROS18N anser vi att de erbjuder ett riktigt bra budgetalternativ. Kanske rent utav det bästa alternativet för dig som kommer använda din slipmaskin lite mer sällan och inte under så långa pass.

BDCROS18N är en batteridriven excenterslip som inte sällan finns med i tester av excenterslipar. Bland dess positiva egenskaper nämns bland annat att den är mycket lättkontrollerad och avger nästa inga vibrationer. På minussidan nämns bland annat svagheter när det gäller dammupptag och lång laddningstid av dess batterier. Långa laddningstider av batteriet kan vara väldigt frustrerande och har du större jobb kan det vara nödvändigt att ha mer än ett batteri om du vill undvika att ta en längre paus.

Vi tror att Black & Decker BDCROS18N kan vara ett bra val av excenterslip för dig som behöver göra mindre jobb då och då. Prismässigt ligger den betydligt lägre än de andra slipmaskiner vi presenterar här men den klarar ändå av att möta kraven från de allra flesta hemmafixare.

Bosch GET 75-150

Sliprondell-Ø: 150 mm Oscillationsfrekvens obelastad: 3.300 – 7.300 v/min Slipfrekvens: 6.600 – 14.600 rör/min Rondellvarvtal: 290 – 640 v/min Excenterrörelse: 2,25 mm Slipmediefäste: Kardborrfäste Märkeffekt: 750 W Elektrisk spänning: 230 V Ljudtrycksnivå: 85 dB(A) Ljudeffektnivå: 96 dB(A) Vibrationsemissionsvärde: 6,5 m/s² Bredd: 140 mm Längd: 381 mm Höjd: 161 mm Oscillationsrörelse: 4,5 mm Vikt: 2,6 kg

Bosch GET 75-150

Bosch har ett stort och varierat utbud av excenterslipmaskiner. Dels inom modellserien DIY och del inom Bosch Professional. Enkel förklarat är maskiner och verktyg inom DIY riktade mot hemmafixare och kallas inte sällan för “gröna Bosch”. Bosch Professional däremot är primärt riktat mot yrkesanvändare och har för många kommit att kallas för “blåa Bosch”. Bosch GET 75-150 tillhör serien Bosch Professional.

Bosch GET 75-150 är en mycket kraftfull excenterslip med en motor på 750 W och en 150 mm sliprondell. Den ​​är utrustad med ett ergonomiskt stöd för den främre handflatan vilket underlättar för arbeten som tar lite längre tid. Utöver sin styrka har den flera praktiska funktioner som exempelvis direktdriven rondellrotation, kantskydd och möjlighet att användas med all slippapper oavsett antalet hål tack vare dess sliprondell.

Denna excenterslips primära användningsområden är grundläggande slipning, lackborttagning och polering av diverse ytor. Den kan med fördel användas på material som exempelvis trä, lack, spackel, akryl och mineral. Som andra maskiner från Bosch Professional håller denna excenterslip en mycket hög kvalité och den kostar också därefter. Så är du en hemmafixare som behöver en excenterslip för ett enstaka jobb finns det antagligen billigare alternativ som är mer lämpliga. Är du däremot en professionell användare kan Bosch GET 75-150 mycket väl vara den bästa excenterslipen för dig.

Vanliga frågor om excenterslipar

Här har vi sammanställt några av de vanligaste frågorna om excenterslipmaskiner för dig som letar efter bra alternativ för dina behov.

Vilken excenterslip är bäst?

Vilken den bästa excenterslipen är beror så klart på vad du har tänkt använda den till för typ av uppgifter. Behöver du en excenterslip för ett enklare jobb som går att göra utomhus blir exempelvis dammupptagning inte en stor faktor. Planerar du däremot använda maskinen under längre perioder kan ett batteridrivet alternativ helt enkelt inte fungera medans ergonomiska faktorer blir allt mer viktiga. Vi har därför försökt presentera några av de bästa excenterslipmaskinerna för lite olika typer av behov. Förhoppningsvis hittar du en som passar just dina behov och budget.

Vilka tillverkare av excenterslipar är populära?

Det stora tillverkarna av verktyg och maskiner som exempelvis DeWalt, Bosch och Makita har alla bra excenterslipar i sitt sortiment. Metabo har också lyckats ta en position inom detta segment. Bland billigare alternativ märks bland annat Black & Decker och AEG. 

Ska jag välja en nätdriven eller batteridriven excenterslip?

Liksom med cirkelsågar, skruvdragare och andra verktyg och maskiner finns valet mellan nätdrivet och batteridrivet. Nätdrivna verktyg och maskiner har ofta lite mer styrka även om utvecklingen inom batterier gör denna skillnad mindre. Med en batteridriven excenterslip får du så klart lite mer frihet då du inte behöver förhålla dig till placeringar av eluttag eller längd på sladdar. Däremot behöver du förhålla dig till batteritid. Så vad som är bäst för dig är beroende på hur du tänkt använda maskinen.

Vad kan jag använda en excenterslip till för arbetsuppgifter?

En excenterslipmaskin är ett mångsidigt verktyg som fungerar utmärkt för skapa en slutfinish på olika material som du inte tänker måla. Men vanligast är nog  att slipa bort färg och lack från trämaterial eller använda den för att finslipa dina snickerier innan målning.

Vad är skillnaden mellan en bandslip och en excenterslip?

En excenterslip används som sagt ofta för finslipning när du eftersträvar en snygg finish. Bandslipen är en annan typ av slipmaskin som mer lämpar sig för grovslipning. 

Källor & Test – Excenterslip

När vi skrivit denna guide för excenterslipar har vi använt oss av flera olika källor och test. Gällande specifikationer för de excenterslipar vi presenterar har vi främst använt oss av information från återförsäljare. När det gäller valet av vilka modeller vi har presenterat har vi främst använt oss av följande källor och test:

  • Prisjakt – Vi vill så klart presentera excenterslipar som går att köpa enkelt från en svensk butik. För att kontrollera tillgängligheten har vi främst använt oss av Prisjakt. Vi har även använt oss av Prisjakt för att kunna presentera ett varierat utbud gällande pris.
  • YouTube – När det gäller omdömen och test av excenterslipar finns det mängder av intressant och bra material på YouTube. Vi har gått igenom flera tester och omdömen från olika aktörer. Ett exempel är “Makita BO5041 5″ Random Orbital Sander Review” från kanalen Doresoom Tool Reviews. Du kan se klippet här.
  • Gör Det Själv – Gör Det Själv har genomfört två större tester av excenterslipar. Ett för nätdrivna alternativ och ett för batteridrivna excenterslipar. Vi har tittat på båda men kanske främst det gällande nätdrivna alternativ från 2024 där fokus varit på hastighet, ergonomi, buller och funktioner. Totalt testades 7 modeller och testvinnare blev Metabo SXE 425. Det går att få tillgång till testet här.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.9 / 5. Antal betyg: 9

Inga betyg ännu