Batteridriven motorsåg – Bäst i test

En batteridriven motorsåg har både för och nackdelar i jämförelse med en bensindriven. Vi har dock valt att uteslutande presentera batterimotorsågar här. Gemensamt för de alternativ vi presenterar är att de fått bra recensioner av sina användare och inte sällan har det placerats i toppen av diverse bäst i test av motorsågar.

🏅Bäst i test

Batteridriven motorsåg - Bäst i test

Makita DUC303Z

Bästa pris hos:

💛 Populär

Husqvarna 120i - motorsåg med batteri

Husqvarna 120i

Bästa pris hos:

💛 Prisvärd

Billig motorsåg med batteri

DeWalt DCM565N

Bästa pris hos:

🔔 För proffs

Kraftfull batterimotorsåg

Milwaukee M18 FCHS-0

Bästa pris hos:

Bästaitest.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar även med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och AdRecord.

Batteridrivna motorsågar utifrån test & omdömen

En bensindriven motorsåg är för det mesta mer kraftfull än en batteridriven. Utvecklingen av batteridrivna verktyg och maskiner har dock gått väldigt snabbt framåt och skillnaden blir allt mindre. Så om du inte behöver en verkligt stark motorsåg för exempelvis fällning av stora ekar kommer du antagligen klara dig alldeles utmärkt med ett mer miljövänligt batteridrivet alternativ som de vi presenterar här.

Makita DUC303Z

Svärdstorlek: 300 mm Kedjehastighet: 20 m/sek Antal drivlänkar: 46 Behållare för kedjeolja: 0,2 L Spänning: 2×18 V Ljudeffektnivå: 100,4 dB(A) Ljudtrycksnivå: 87,7 dB(A) Buller mättolerans (K-faktor): 2 dB(A) Vibrationsnivå: 5,3 m/sek² Vikt med standardbatteri: 5,1 kg Mått (LxBxH): 723 x 215 x 235 mm

Makita DUC303Z

När det kommer till batteridrivna motorsågar är Makita DUC303Z definitivt ett av de bättre alternativen på marknaden. Den placerades sig också i topp i Råd & Röns test av just batteridrivna motorsågar. Läser du kundrecensioner kommer du även snabbt inse att Makita DUC303Z lever upp till sina testresultat som den bästa batterimotorsågen på marknaden idag.

Makita DUC303Z har en svärdlängd på 30 cm och automatisk kedjesmörjning. Den är också utrustad med XPT, vilket förbättrar dess damm-och vattentålighet. När det gäller batterierna har denna motorsåg plats för 2 stycken 18 V batterier vilket ger dig 36 V. Du får med andra ord riktigt bra med kraft från denna batteridrivna motorsåg.

Systemet på Makita DUC303Z är kompatibelt med olika Ah-batterier vilket är perfekt för dig som eventuellt har maskiner/verktyg från Makita sedan tidigare. Just batterier kostar en del pengar och det finns billigare bensindrivna alternativ. Men i det långa loppet kommer driftskostnaderna göra att Makita DUC303Z ändå kan vara ett bättre ekonomisk alternativ. Dessutom slipper du avgaser samtidigt som du gör ett mer miljövänligt val.

Husqvarna 120i

Vibrationsvärde: 3,82 m/s2 Kedjehastighet: 11,5 m/s Delning: 3/8″ tum Svärdlängd: 30,5 cm Batteri: 36.5 V Kedjehastighet: 11.5 m/s Vikt (exklusive batteri): 2.95 kg Behållare för kedjeolja: 0,2 L

Husqvarna 120i

Husqvarna har en lång tradition av att tillverka riktigt bra motorsågar av hög kvalité. På senare år har deras fokus gått mot batteridrivet även om de fortfarande har flera bensindrivna alternativ kvar i sitt sortiment. När det gäller batteridrivna motorsågar är det oftast Husqvarna 120i som deltar i “Bäst i test” och väldigt ofta placerar den sig i toppen. Den har också genomgående goda betyg och recensioner vilket gör att vi anser att den passar in här när vi presenterar lite olika alternativ.

Husqvarna 120i anses vara en väldigt lättanvänd motorsåg som kanske inte har den kraft som behövs för att såga ner större träd. Däremot är den perfekt för lite enklare uppgifter som att kapa ved och beskära träd. Den är också enkel att underhålla med enkel rengöring och att spänna kedjan är relativt okomplicerat. Batteritiden får anses vara god, speciellt om du inte genomför några tyngre jobb.

Husqvarna har numera ett flertal modeller av batteridrivna motorsågar i sitt sortiment. Flera av dem har mer kraft än 120i. Men för dig som inte behöver fälla ekar är det självfallet onödigt att betala för kraft du inte behöver. Husqvarna 120i är ett perfekt alternativ för dig som önskar en lättanvänd motorsåg för enklare uppgifter. Prismässigt ligger också Husqvarna 120i bra till vilket självfallet är en faktor när det är dags att bestämma vilken motorsåg som är bäst för dina behov och budget.

DeWalt DCM565N

Spänning: 18V Svärdlängd: 30 cm Säkerhetsbrytare: Ja Tvåhandsfattning: Ja Oljenivåfönster: Ja Oljekapacitet: 110-120 ml Vikt: 3,3 kg

DeWalt DCM565N

Den trådlösa motorsågen DeWalt DCM565N är en imponerande maskin som effektivt kombinerar användarvänlighet med robust prestanda, vilket gör den idealisk för både hemanvändare och professionella med lättare sågbehov. Utrustad med en 18V batteridriven motor erbjuder denna såg enastående mobilitet utan att kompromissa med kraften, vilket gör det möjligt att arbeta i områden utan tillgång till el.

Ett framträdande drag hos DCM565N är dess 30 cm långa svärd som möjliggör snabb och ren kapning av både färskt och torrt trä. Tack vare sin lättviktskonstruktion på endast 3,3 kg (utan batteri) kan användare arbeta längre perioder utan att känna trötthet, en vital egenskap för effektivitet. Maskinen är också utrustad med en effektiv kastbroms som ökar säkerheten genom att snabbt stoppa kedjan vid fara, vilket förstärker användarskyddet.

Trots dess många fördelar, finns det en nackdel; batteriets livslängd kan vara begränsande för mer krävande uppgifter. Batteriet håller oftast tillräckligt länge för mindre projekt, men vid kontinuerlig användning kan det krävas ytterligare batterier eller pauser för omladdning. Detta bör tas i beaktande vid planering av större arbeten.

DeWalt DCM565N har testats flitigt i olika sammanhang och har generellt presterat väl i jämförelse med andra batteridrivna sågar på marknaden. Dess specifikationer som kedjehastigheten på 7,68 m/s och möjligheten att använda olika DeWalt XR-batterier, som är kompatibla över många verktyg, gör den till en mångsidig och värdefull investering.

Sammanfattningsvis passar DCM565N utmärkt för användare som behöver en pålitlig och lättanvänd såg för trädgårdsarbete, enklare skogsuppgifter och DIY-projekt. Dess kombination av kraft, mobilitet och säkerhetsfunktioner gör den till en toppkandidat i sitt segment. Dock, för längre och mer krävande sågningar, kan det vara klokt att överväga alternativ med längre batteritid eller en bensindriven modell.

Milwaukee M18 FCHS-0

Spänning: 18 V Kedjehastighet: 12,4 m/s Svärdlängd: 35 cm Vikt med batteri: 6,4 kg Kolborstfri motor: Ja Variabel hastighet: Ja

Milwaukee M18 FCHS-0

Motorsågen Milwaukee M18 FCHS-0 imponerar med sin kraftfulla prestanda och användarvänlighet, vilket gör den till ett utmärkt val för både professionella och seriösa hemmafixare. Denna batteridrivna såg är del av Milwaukees respekterade M18-serie och erbjuder både bekvämlighet och kraft utan behovet av en sladd.

En av de mest framstående egenskaperna hos Milwaukee M18 FCHS-0 är dess robusta konstruktion. Med ett 16-tums svärd hanterar den lätt även tjockare grenar och stockar, vilket gör den idealisk för en mängd skogsarbeten. Dessutom är motorsågen utrustad med en kraftig borstlös motor som ger en lång livslängd och minskar underhållsbehovet.

Trots sina många fördelar finns det några mindre nackdelar. Sågens tyngd kan vara en utmaning för vissa användare, särskilt under längre arbetspass. Batteritiden är också något att tänka på; även om den är tillräcklig för många uppgifter, kan den behöva kompletteras med extra batterier för daglånga projekt.

Motorsågen har genomgått flera tester som bekräftar dess effektivitet och hållbarhet. Testresultaten lyfter fram sågens förmåga att snabbt och effektivt skära genom diverse material utan att tappa effekt, även under krävande förhållanden.

Specifikationerna på Milwaukee M18 FCHS-0 inkluderar en variabel hastighetskontroll, vilket ger användaren full kontroll över sågningen, och en REDLINK PLUS-intelligens som skyddar verktyget mot överbelastning. Denna teknologi säkerställer optimal prestanda och skyddar batteriet.

Sammanfattningsvis passar Milwaukee M18 FCHS-0 utmärkt för dem som söker en kraftfull, pålitlig och mångsidig motorsåg. Dess höga prestanda, kombinerat med avancerad teknik och solid byggkvalitet, gör den till ett värdefullt verktyg för både professionella och ambitiösa DIY-entusiaster. Trots några mindre nackdelar är det en investering som lovar effektivitet och tillförlitlighet i skogsarbetet.

Vanliga frågor om motorsågar

Har du aldrig använt en batteridriven motorsåg tidigare kan det säkert finnas en och annan fråga eller fundering. Inte minst när det gäller säkerhet och vad du behöver tänka på. Här har vi därför försökt svara på några av de vanligaste frågorna kring just motorsågar.

Behöver jag någon skyddsutrustning när jag använder min motorsåg?

En motorsåg ska alltid användas med en viss försiktighet och du rekommenderas alltid att använda diverse skyddsutrustning. Skyddskläder som rekommenderas när du använder en motorsåg är bland annat sågskyddskängor, arbetshandskar och sågskyddsbyxor. Det kan även vara bra att använda visir och glöm heller inte hörselskydden. Slutligen kan det vara bra att säkerställa att du har ett första förband nära till hands.

Vad är skillnaden mellan en bensin- och batteridriven motorsåg?

Just driften av motorsågen gör att det är ganska stora skillnader mellan en bensin- och batteridriven motorsåg. Kraften är oftast lite starkare i en bensindriven motorsåg men i övrigt anser vi att de bara finns fördelar med ett batteridrivet alternativ. Exempel på fördelar med en batteridriven motorsåg:

Miljön – Visst har tillverkning av batterier en viss miljöpåverkan men inte alls på samma sätt som bensin. Du slipper också andas in avgaser när du jobbar med din motorsåg vilket självfallet är en stor fördel. Dagens kapacitet på batterier är numera riktigt bra och vi tror att det bara är en tidsfråga innan det i stort sett enbart säljs batteridrivna alternativ.

Driftskostnader – Batterier till verktyg och maskiner kan vara relativt dyra. De går dock att laddas upp hundratals gånger och på sikt kommer driftkostnaderna bli betydligt lägre än ett bensindrivet alternativ. Har du redan batterier från exempelvis en cirkelsåg som är kompatibelt med din motorsåg finns det ännu mer pengar att spara.

Ljudnivån – En bensindriven motorsåg kan vara rejält högljudd och störa både dig och din omgivning. Generellt sett är de batteridrivna alternativen betydligt mer tystgående och mer skonsamma mot dina öron. Dessutom är även vibrationsnivåerna oftast betydligt lägre  

Vikten – Att jobba under en längre tid med en motorsåg kan vara tungt arbete. Just vikten av sågen är en av anledningar till detta. Med en lättare batteridriven motorsåg blir det enklare för dig att jobba ergonomiskt korrekt under längre pass.

Vilka tillverkare av motorsågar är populära?

Husqvarna och Stihl är nog de varumärkena som de flesta associerar med riktigt bra motorsågar. Det finns dock mängder av andra bra alternativ från varumärken som Stiga, Bosch, AL-KO, EGO Power med flera. Skillnaderna kan vara relativt stora och följaktligen även prisnivån. Så det kan vara bra att göra lite research innan du gör ett köp. Lutar det åt en batteridriven kan det också vara värt att kontrollera från vilka varumärken du eventuellt redan har passande batterier från. Att köpa en motorsåg “naken” (utan batteri) är nämligen betydligt billigare.

Vilken motorsåg ska jag välja?

Vilken motorsåg du ska välja beror så klart på vad du planerar att använda den till. Detta kommer avgöra saker som önskad svärdslängd, batteri- eller bensindrivet och så vidare. Planerar du exempelvis att använda motorsågen inomhus rekommenderar vi att du undviker bensindrivna alternativ då vi alla nog vill undvika avgaser inomhus. 

Vi är som sagt starka förespråkare för batterimotorsågar och är det ditt första val rekommenderar vi att gå med ett märke du gillar. Möjligheten att kunna använda samma batteri till flera maskiner och verktyg kan faktiskt göra ganska mycket för den totala kostnaden för din verktygsbod.

Behöver jag genomföra något underhåll på min motorsåg?

En motorsåg kommer behöva regelbundet underhåll om den ska fungera optimalt under många år. Speciellt om det är en bensindriven motorsåg som inte används regelbundet. Du kommer då behöva byta allt ifrån tändstift till olja och filter för att hålla den i bästa möjliga skick. En batteridriven motorsåg behöver inte lika mycket underhåll men du kommer inte komma undan smörjning av sågkedjan och en rekommendation är att förvara batteriet varmt inomhus.

Källor & Test – Batteridriven motorsåg

För att kunna sammanställa denna guide av batteridrivna motorsågar och kunna presentera olika alternativ har vi använt oss av ett antal olika källor och test. Specifikationer har vi exempelvis kontrollerat hos tillverkare och återförsäljare. När det gäller urvalet av motorsågar har vi bland annat använt oss av Prisjakt för tillgänglighet och popularitet samt tagit intryck från ett flertal olika tester. Ett par exempel på tester av motorsågar listas nedan:

  • Råd & Rön – Råd & Rön genomförde 2021 ett större test av batteridrivna motorsågar. Totalt testades 19 modeller från flera ledande varumärken. Om du är intresserad av att ta del av det kompletta testet finns det tillgängligt här.
  • Gör Det Själv – Även Gör Det Själv genomförde 2024 ett test av batteridrivna motorsågar. De 8 olika modellerna i testet granskades utifrån styrka, vikt, säkerhet och buller. Via denna länk kan du läsa hela deras test.
  • Bäst-i-test – I detta test från 2024 testade 9 olika modeller. Både bensindrivna och batteridrivna motorsågar. STIHL MSA 120 C-BQ och Husqvarna 120i ansågs tillhöra de bästa batteridrivna alternativen.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.5 / 5. Antal betyg: 37

Inga betyg ännu