Batteridriven motorsåg – Bäst i test

En batteridriven motorsåg har både för och nackdelar i jämförelse med en bensindriven. Vi har dock valt att uteslutande presentera batterimotorsågar här. Gemensamt för de alternativ vi presenterar är att de fått bra recensioner av sina användare och inte sällan har det placerats i toppen av diverse bäst i test av motorsågar.

🏅Bäst i test

Batteridriven motorsåg - Bäst i test

Makita DUC303Z

Bästa pris hos:

💛 Populär

Husqvarna 120i - motorsåg med batteri

Husqvarna 120i

Bästa pris hos:

💛 Prisvärd

STIHL MSA 120 C-BQ - Batteridriven motorsåg

STIHL MSA 120 C-BQ

Bästa pris hos:

🔔 För proffs

EGO Power CS1400E - motorsåg

EGO Power CS1400E

Bästa pris hos:

Batteridrivna motorsågar utifrån test & omdömen

En bensindriven motorsåg är för det mesta mer kraftfull än en batteridriven. Utvecklingen av batteridrivna verktyg och maskiner har dock gått väldigt snabbt framåt och skillnaden blir allt mindre. Så om du inte behöver en verkligt stark motorsåg för exempelvis fällning av stora ekar kommer du antagligen klara dig alldeles utmärkt med ett mer miljövänligt batteridrivet alternativ som de vi presenterar här.

Makita DUC303Z

Svärdstorlek: 300 mm Kedjehastighet: 20 m/sek Antal drivlänkar: 46 Behållare för kedjeolja: 0,2 L Spänning: 2×18 V Ljudeffektnivå: 100,4 dB(A) Ljudtrycksnivå: 87,7 dB(A) Buller mättolerans (K-faktor): 2 dB(A) Vibrationsnivå: 5,3 m/sek² Vikt med standardbatteri: 5,1 kg Mått (LxBxH): 723 x 215 x 235 mm

Makita DUC303Z

När det kommer till batteridrivna motorsågar är Makita DUC303Z definitivt ett av de bättre alternativen på marknaden. Den placerades sig också i topp i Råd & Röns test av just batteridrivna motorsågar. Läser du kundrecensioner kommer du även snabbt inse att Makita DUC303Z lever upp till sina testresultat som den bästa batterimotorsågen på marknaden idag.

Makita DUC303Z har en svärdlängd på 30 cm och automatisk kedjesmörjning. Den är också utrustad med XPT, vilket förbättrar dess damm-och vattentålighet. När det gäller batterierna har denna motorsåg plats för 2 stycken 18 V batterier vilket ger dig 36 V. Du får med andra ord riktigt bra med kraft från denna batteridrivna motorsåg.

Systemet på Makita DUC303Z är kompatibelt med olika Ah-batterier vilket är perfekt för dig som eventuellt har maskiner/verktyg från Makita sedan tidigare. Just batterier kostar en del pengar och det finns billigare bensindrivna alternativ. Men i det långa loppet kommer driftskostnaderna göra att Makita DUC303Z ändå kan vara ett bättre ekonomisk alternativ. Dessutom slipper du avgaser samtidigt som du gör ett mer miljövänligt val.

Husqvarna 120i

Vibrationsvärde: 3,82 m/s2 Kedjehastighet: 11,5 m/s Delning: 3/8″ tum Svärdlängd: 30,5 cm Batteri: 36.5 V Kedjehastighet: 11.5 m/s Vikt (exklusive batteri): 2.95 kg Behållare för kedjeolja: 0,2 L

Husqvarna 120i

Husqvarna har en lång tradition av att tillverka riktigt bra motorsågar av hög kvalité. På senare år har deras fokus gått mot batteridrivet även om de fortfarande har flera bensindrivna alternativ kvar i sitt sortiment. När det gäller batteridrivna motorsågar är det oftast Husqvarna 120i som deltar i “Bäst i test” och väldigt ofta placerar den sig i toppen. Den har också genomgående goda betyg och recensioner vilket gör att vi anser att den passar in här när vi presenterar lite olika alternativ.

Husqvarna 120i anses vara en väldigt lättanvänd motorsåg som kanske inte har den kraft som behövs för att såga ner större träd. Däremot är den perfekt för lite enklare uppgifter som att kapa ved och beskära träd. Den är också enkel att underhålla med enkel rengöring och att spänna kedjan är relativt okomplicerat. Batteritiden får anses vara god, speciellt om du inte genomför några tyngre jobb.

Husqvarna har numera ett flertal modeller av batteridrivna motorsågar i sitt sortiment. Flera av dem har mer kraft än 120i. Men för dig som inte behöver fälla ekar är det självfallet onödigt att betala för kraft du inte behöver. Husqvarna 120i är ett perfekt alternativ för dig som önskar en lättanvänd motorsåg för enklare uppgifter. Prismässigt ligger också Husqvarna 120i bra till vilket självfallet är en faktor när det är dags att bestämma vilken motorsåg som är bäst för dina behov och budget.

STIHL MSA 120 C-BQ

Delning sågkedjor: 1/4″P Ljudeffektnivå dB(A) 1): 94 Ljudtrycksnivå dB(A) 2): 83 Märkspänning V: 36 Rekommenderat batteri: AK 20 Standard svärdlängd cm: 30 Vibrationer vänster/höger m/s² 3): 3,4/3,2 Vikt: 4.2 kg Energikälla: Batteri Batterityp: Lithium-Ion COMPACT

STIHL MSA 120 C-BQ

STIHL MSA 120 C-BQ är en tystgående och lätt batteridriven motorsåg som lämpar sig för tomten och lite enklare hantverksarbeten. Den är faktiskt så tystgående att du kan använda den utan hörselskydd. Men låt dig inte luras av dess storlek och relativt korta svärdlängd på 30 cm. STIHL MSA 120 C-BQ har gott om kraft för att vara batteridriven och den klarar även av lite tyngre uppgifter och träslag.

Med STIHLs snabbkedjespänningssystem kan du snabbt och enkelt spänna kedjan. Helt utan verktyg. Dess bromssystem kallas “QuickStop Super funktion”. I korthet innebär det att sågkedjan stannar vid ett kast, när du själv slår till bromsen och så snart du släpper det bakre handtaget. 

Utifrån recensioner går det att konstatera att STIHL MSA 120 C-BQ är en mycket populär motorsåg. För att vara ett så populärt varumärke som STIHL är den också relativt billigt utan att vara ett “budgetalternativ”. Bland de få negativa omdömena märks att den behöver rengöras ofta. Annars får den nästan uteslutande lovord. Ett bra alternativt för dig som önskar kvalité till ett rimligt pris.

EGO Power CS1400E

Svärdlängd: 35 cm Volt: 56 V Kedjetyp: Oregon-90PX Obelastat varvtal: 6300 rpm Antal kap vid 2/4/5/6/7,5 Ah: 100/240/300/360/450 st kap Oljetankvolym: 150 ml Vikt utan batteri: 3,8 kg Manual: PDF

EGO Power CS1400E

EGO är ett varumärke som på senare år har positionerat sig som ledande inom batteridriven utomhusutrustning med hög prestanda. Utöver motorsågar tillverkar de lövblåsare, gräsklippare, grästrimmers och mycket mer. När det gäller motorsågar faller vårt val på EGO Power CS1400E. Denna motorsåg har all den kraft du kan önska och dess borstlösa motor möjliggör en lång livslängd även för dig som planerar att använda motorsågen regelbundet.

EGO Power CS1400E är verkligen en rejäl 56 V motorsåg med en svärdlängd på 35 cm vilket garanterar att den klarar av de lite tuffare uppgifterna. Den är utrustade med verktygslös kedjesträckare och ett automatiskt smörjsystem samt kastskydd med kedjebroms och strömbrytare. 

Hög prestanda och hög kvalité gör dock att EGO Power CS1400E tillhör det övre prissegmentet. Men för dig som har behovet av en riktigt kraftfull motorsåg och som dessutom önskar batteridrivet kan detta vara det bästa valet för just dig. Behöver du däremot en motorsåg för att köra i sly eller grena av mindre träd finns det billigare alternativ som kan göra jobbet lika bra.

Vanliga frågor om motorsågar

Har du aldrig använt en batteridriven motorsåg tidigare kan det säkert finnas en och annan fråga eller fundering. Inte minst när det gäller säkerhet och vad du behöver tänka på. Här har vi försökt svara på några av de vanligaste frågorna kring just motorsågar.

Behöver jag någon skyddsutrustning när jag använder min motorsåg?

En motorsåg ska alltid användas med en viss försiktighet och du rekommenderas alltid att använda diverse skyddsutrustning. Skyddskläder som rekommenderas när du använder en motorsåg är bland annat sågskyddskängor, arbetshandskar och sågskyddsbyxor. Det kan även vara bra att använda visir och glöm heller inte hörselskydden. Slutligen kan det vara bra att säkerställa att du har ett första förband nära till hands.

Vad är skillnaden mellan en bensin- och batteridriven motorsåg?

Just driften av motorsågen gör att det är ganska stora skillnader mellan en bensin- och batteridriven motorsåg. Kraften är oftast lite starkare i en bensindriven motorsåg men i övrigt anser vi att de bara finns fördelar med ett batteridrivet alternativ. Exempel på fördelar med en batteridriven motorsåg:

Miljön – Visst har tillverkning av batterier en viss miljöpåverkan men inte alls på samma sätt som bensin. Du slipper också andas in avgaser när du jobbar med din motorsåg vilket självfallet är en stor fördel. Dagens kapacitet på batterier är numera riktigt bra och vi tror att det bara är en tidsfråga innan det i stort sett enbart säljs batteridrivna alternativ.

Driftskostnader – Batterier till verktyg och maskiner kan vara relativt dyra. De går dock att laddas upp hundratals gånger och på sikt kommer driftkostnaderna bli betydligt lägre än ett bensindrivet alternativ. Har du redan batterier från exempelvis en cirkelsåg som är kompatibelt med din motorsåg finns det ännu mer pengar att spara.

Ljudnivån – En bensindriven motorsåg kan vara rejält högljudd och störa både dig och din omgivning. Generellt sett är de batteridrivna alternativen betydligt mer tystgående och mer skonsamma mot dina öron. Dessutom är även vibrationsnivåerna oftast betydligt lägre  

Vikten – Att jobba under en längre tid med en motorsåg kan vara tungt arbete. Just vikten av sågen är en av anledningar till detta. Med en lättare batteridriven motorsåg blir det enklare för dig att jobba ergonomiskt korrekt under längre pass.

Vilka tillverkare av motorsågar är populära?

Husqvarna och Stihl är nog de varumärkena som de flesta associerar med riktigt bra motorsågar. Det finns dock mängder av andra bra alternativ från varumärken som Stiga, Bosch, AL-KO, EGO Power med flera. Skillnaderna kan vara relativt stora och följaktligen även prisnivån. Så det kan vara bra att göra lite research innan du gör ett köp. Lutar det åt en batteridriven kan det också vara värt att kontrollera från vilka varumärken du eventuellt redan har passande batterier från. Att köpa en motorsåg “naken” (utan batteri) är nämligen betydligt billigare.

Vilken motorsåg ska jag välja?

Vilken motorsåg du ska välja beror så klart på vad du planerar att använda den till. Detta kommer avgöra saker som önskad svärdslängd, batteri- eller bensindrivet och så vidare. Planerar du exempelvis att använda motorsågen inomhus rekommenderar vi att du undviker bensindrivna alternativ då vi alla nog vill undvika avgaser inomhus. 

Vi är som sagt starka förespråkare för batterimotorsågar och är det ditt första val rekommenderar vi att gå med ett märke du gillar. Möjligheten att kunna använda samma batteri till flera maskiner och verktyg kan faktiskt göra ganska mycket för den totala kostnaden för din verktygsbod.

Behöver jag genomföra något underhåll på min motorsåg?

En motorsåg kommer behöva regelbundet underhåll om den ska fungera optimalt under många år. Speciellt om det är en bensindriven motorsåg som inte används regelbundet. Du kommer då behöva byta allt ifrån tändstift till olja och filter för att hålla den i bästa möjliga skick. En batteridriven motorsåg behöver inte lika mycket underhåll men du kommer inte komma undan smörjning av sågkedjan och en rekommendation är att förvara batteriet varmt inomhus.

Källor & Test – Batteridriven motorsåg

För att kunna sammanställa denna guide av batteridrivna motorsågar och kunna presentera olika alternativ har vi använt oss av ett antal olika källor och test. Specifikationer har vi exempelvis kontrollerat hos tillverkare och återförsäljare. När det gäller urvalet av motorsågar har vi bland annat använt oss av Prisjakt för tillgänglighet och popularitet samt tagit intryck från ett flertal olika tester. Ett par exempel på tester av motorsågar listas nedan:

  • Råd & Rön – Råd & Rön genomförde 2018 ett större test av batteridrivna motorsågar. Totalt testades 13 modeller och testvinnare blev Makita DUC303Z. Näst bästa testresultat fick EGO Power CS1400E. Om du är intresserad av att ta del av det kompletta testet finns det tillgängligt här.
  • Gör Det Själv – Även Gör Det Själv genomförde 2018 ett test av batteridrivna motorsågar. De 7 olika modellerna i testet granskades utifrån styrka, vikt, säkerhet och buller. Deras testvinnare blev Stiga SC 48 AE. Husqvarna 120i var en av de testade motorsågarna och fick betyget 7,9 av 10. Via denna länk kan du läsa hela deras test.
  • Bäst-i-test – I detta test från 2021 testade 15 olika modeller. Både bensindrivna och batteridrivna motorsågar. STIHL MSA 120 C-BQ och Husqvarna 120i ansågs tillhöra de bästa batteridrivna alternativen.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.5 / 5. Antal betyg: 21

Inga betyg ännu