Slow cooker – Bäst i test

En bra slow cooker kan vara ett fantastiskt hjälpmedel för dig som uppskattar långkok. Vi har tittat närmare på de populäraste alternativen som antingen fått mycket bra omdömen eller som utnämnts till “bäst i test”.

🏅Bäst i test

Slow cooker bäst i test

Crock-Pot DuraCeramic 6L

Bästa pris hos:

💛 Populär

Bästa multicooker

Crock-Pot Multicooker 5,7L

Bästa pris hos:

🔔 Prisvärd

Test av slow cooker

Electrolux ESC7400

Bästa pris hos:

🔔 Budgetval

Långkokare bäst i test

OBH Nordica Saveur 4,7L

Bästa pris hos:

Bästaitest.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar även med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och AdRecord.

Slow cookers utifrån test & omdömen

Om du är en matlagningsentusiast som gillar långkok och grytor kommer du definitivt uppskatta en bra slow cooker. Utöver att leverera bra resultat är de enkla att använda och det öppnar upp möjligheter för en helt ny typ av matlagning. En slow cooker är också perfekt för dig som lever ett hektiskt liv då den kan göra jobbet åt dig medan du exempelvis är på din arbetsplats.

Det finns idag ett helt ok utbud av olika slow cookers. Det skiljer sig dock åt en del när det gäller funktionalitet, kapacitet och pris. Vi har gått igenom omdömen av de populäraste alternativen samt granskat ett flertal olika tester av slow cookers. Vår ambition är att utifrån denna information presentera ett bra urval av lite olika alternativ. Vår förhoppning är så klart att du kommer hitta en slow cooker som passar just dina behov.

Crock-Pot DuraCeramic 6L

Funktion och inställningar: Varmhållningsfunktion, 2 värmelägen Antal personer: 8 Kapacitet: 6 liter Reglagetyp: Elektronisk Timerfunktion: Ja Tål maskindisk: Delar Vikt: 3,8 kg Effekt: 250 W

Crock-Pot DuraCeramic 6L - Slow cooker

Det finns flertalet tillverkare av slow cookers. Det råder dock ingen tvekan om att Crock-Pot tillhör en av de absolut mest populära. Det är lite av experter inom långkok och har ett flertal olika modeller med varierande kapacitet och funktionalitet i sitt sortiment. En av deras populäraste modeller är Crock-Pot DuraCeramic 6L. Den har inte bara fått mycket bra omdömen på bland annat Amazon. Den har också presterat bra i diverse tester och även fått ta emot utmärkelsen “bäst i test”.

Crock-Pot DuraCeramic 6L är en relativt stor slow cooker med en kapacitet på 6 liter. Den är utrustad med två manuella vred och en digital display i mitten. Med hjälp av vreden styr du timerfunktionen och väljer mellan High, Low och varmhållning. När din matlagning är klart så slår den automatiskt om till varmhållning. Om du av någon anledning skulle glömma bort din slow cooker stänger Crock-Pot DuraCeramic 6L av sig själv efter 10 timmar.

I tester av Crock-Pot DuraCeramic 6L har den fått beröm för sin kvalité och stekgryta. Den har också fått väldigt bra omdömen gällande rengöring. Dess non stick beläggning i pannan, som Crock-Pot kallar ”DuraCeramic”, får väldigt bra recensioner. Inget bränner fast samtidigt som fläskkött, nötkött och kyckling får en fin och jämn stekyta.

Den har dock fått en del negativ kritik. I tester har det bland annat uppmärksammats att grytan blir väldigt varm när den används på spisen. Det är också en relativt dyr slow cooker. Men vill du ha det bästa kommer det vanligtvis kosta lite extra. Det kan dock finnas skäl att titta på en slow cooker med lite mindre kapacitet om du vet med dig att du inte har behoven att kunna laga mat för upp till 8 personer. Det blir lite billigare och just Crock-Pot har flera bra alternativ med lite mindre kapacitet.

Crock-Pot Express Multicooker 5,7L

Kapacitet: 5,7 liter Variabel temperatur: Ja Ytbeläggning: Nonstick-beläggning Tål maskindisk: Kärl Låsbart lock: Ja Avtagbart kärl: Ja Indikatorer: Ja Skärm: Digital

Crock-Pot Express Multicooker 5,7L

Ett annat extremt populärt alternativ från Crock-Pot är deras Express Multicooker 5,7L. Denna modell toppar bland annat Prisjakts ranking av slow cookers. Den har också fått väldigt goda omdömen och flertalet positiva produktrecensioner. Ett mycket bra alternativ för dig som letar efter en slow cooker med kapacitet för att laga mat åt 5-6 personer.

Crock-Pot Express Multicooker 5,7L har det mesta man kan förvänta sig av en bra slow cooker plus lite till. Den har exempelvis 8 förinställda program, timerfunktion och den funkar även som riskokare. Med Crock-Pot Express Multicooker 5,7L kan du, utöver slowcooking, även bryna, tryckkoka och ångkoka. Detta är verkligen en multifunktionell slow cooker vilket säkert är en stor anledning till dess popularitet.

Bestämmer du dig för att investera i en Crock-Pot Express Multicooker 5,7L har du möjligheten att förbereda din måltid på några minuter. Sedan får den jobba i timmar (beroende på recept) innan du kan servera måltiden. Den har en digital display som visar tiden och innergrytan har en non-stick beläggning som är enkel att rengöra. Just enkelheten att rengöra denna slow cooker är något som uppskattas när vi har gått igenom diverse omdömen.

Så enkel att använda och göra ren! Ett enkelt sätt att laga mat.

Marie, TrustPilot

Electrolux ESC7400

Kapacitet: 6.8 liter Tål maskindisk: Kärl Reglagetyp: Touch Strömförbrukning: 235 W Bredd: 45 cm Djup: 33 cm Höjd: 34.5 cm Vikt: 6.5 kg

Electrolux ESC7400 - Billig slow cooker

Svenska Electrolux har ett mycket populärt alternativ när det gäller slow cookers. Deras ESC7400 är den modell som framför allt utmärkt sig i tester. Utöver testresultat och bra omdömen är denna slow cooker billigare än många av exempelvis Crock-Pots modeller. Just det lite lägre priset har säkert varit bidragande till att denna slow cooker bland annat fått utmärkelsen “bästa budgetval”.

Även om Electrolux ESC7400 ligger lite lägre i pris har denna slow cooker en hög kapacitet och diverse användbar funktionalitet. Den har exempelvis tre olika värmelägen vilket skiljer sig från många andra alternativ som enbart har två. Den har även nedräkningstimer och 6 olika förinställda program. Den har dessutom en speciell funktion för tillagning av soppa och digital display.

För sitt pris har Electrolux ESC7400 en relativt stor kapacitet. Kokkärlsvolymen är på hela 6,8 liter vilket räcker för att tillaga mat åt större sällskap. Något den dock har fått kritik för i tester är att det inte går att använda kokkärlet på spisen då det blir mycket varmt. Men annars har den i regel fått mycket bra omdömen.

OBH Nordica 7976 Saveur 4,7L

Kapacitet: 4,7 liter Funktion och inställningar: 2 värmelägen, varmhållningsfunktion Antal program: 3 Effekt: 240 W Kontrollelement: Vred Indikatorer: Ja Mått (D x B x H): 300 x 430 x 250 mm Vikt: 5,3 kg

OBH Nordica 7976 Saveur 4,7L

Om du letar efter en riktigt billig, men ändå bra, slow cooker kan OBH Nordica 7976 Saveur 4,7L vara ett intressant alternativ. Med en kapacitet på 4,7 liter lämpar sig denna modell för lite mindre sällskap. Den har två värmelägen och varmhållningsfunktion och fungerar alldeles utmärkt för att tillaga allt från vegetariska grytor till kött- och fiskrätter.

OBH Nordica 7976 Saveur 4,7L har fått genomgående bra omdömen. Den har 3 olika program vilket är färre än de flesta alternativ som ligger i topp i olika tester av slow cookers. Men för sitt pris är detta ett riktig bra alternativ. Har du aldrig provat långkok kan OBH Nordica 7976 Saveur 4,7L var den perfekta modellen att testa med. Den anses enkel att använda och ett bra och billigt alternativ för nybörjare enligt oss.

Utöver att vara enkel att använda är OBH Nordica ett riktigt bra märke. De tillverkar allt från airfryers till sous vide cirkulatorer och anses vara ett högkvalitémärke. Inte sällan har de alternativ som är med i diskussionen när det är dags att utse en modell som “bäst i test”. OBH Nordica 7976 Saveur 4,7L är dock inte den bästa slow cookern. Den är dock ett alldeles utmärkt budgetval.

Vanliga frågor om slow cookers

Om du är nyfiken på långkok och funderar på att köpa en slow cooker kan det säkert finnas en och annan fråga eller fundering. Nedan försöker vi svara på några av de vanligaste frågorna.

Vad bör jag tänka på innan jag köper en slow cooker?

En slow cooker är egentligen inget annat än en elektrisk långkoksgryta som du använder för att tillaga mat under låga temperaturer. Det är en relativt enkel konstruktion som oftast består av ett kärl för maten och en bas som innehåller ett värmeelement. Även om det är en okomplicerad konstruktion kan det finnas en hel del skillnader på olika modeller. Nedan listar vi några aspekter vi anser du bör beakta innan du köper en slow cooker: 

Kapacitet – Till att börja med anser vi att du bör uppskatta hur stor slow cooker du behöver. En för liten kan vara frustrerande samtidigt som en för stor både blir onödigt dyr samtidigt som du kan komma att behöva laga onödigt mycket mat. En slow cooker behöver nämligen fyllas till en viss gräns för att fungera optimalt. Nedan är generella rekommendationer gällande kapacitet och hur många portioner de lämpar sig för. Detta kan så klart variera beroende på vad du tillagar. 

2,5 liter – 1-2 portioner
3,5 liter – 3-4 portioner
4,5 liter – 4-5 portioner
5,5 liter – 5-6 portioner
6,0 liter – 6-8 portioner
7,5 liter – 8-10 portioner

Digital eller manuell – Det finns både digitala och manuella slow cookers. En digital modell ger dig betydligt bättre möjligheter att styra din slow cooker. Det finns dock de som föredrar manuella alternativ men enligt oss finns det egentligen inga fördelar med en manuell slow cooker.

Funktionalitet – Alla bättre slow cookers har varmhållningsfunktion och timer. Men det kan även finnas annan funktionalitet som kan vara värd att kontrollera innan du väljer modell. Olika modeller har olika förprogrammerade program för exempelvis för ångkokning och tryckkokning. Det finns även modeller som du med fördel kan använda som riskokare.

Rengöring – Tillagning av grytor och soppor kan ge dig besvärlig disk. Alla bättre slow cookers har någon form av nonstick-beläggning. Kontrollera gärna omdömen kring just rengöring samt glöm inte att se vilka delar som möjligtvis går att diska i maskin.

Vad kan jag tillaga i en slow cooker?

Det beror lite på vilken typ av slow cooker du har. Men i regel fungerar alla modeller bra för att tillaga exempelvis en gryta eller soppa. De flesta går även alldeles utmärkt att använda för att grilla, rosta, steka och till och med baka. När det gäller ingredienser kan du använda din slow cooker till allt från att tillaga grönsaker till diverse kött. Riktigt bra modeller ger dig mängder av alternativ där det också finns en hel del tid att spara då ett långkok typiskt sett inte bör behöva speciellt mycket översyn. 

Var kan jag hitta recept till min slow cooker?

Om du inte provat långkok innan och letar efter inspiration och recept finns det som tur är mängder av olika källor. Det finns så klart kokböcker men har du inget emot att ta del av dina recept online finns det mängder av bra sajter. Ett exempel är Crock-Pot som har mängder av tips och recept för långkok. Det har recept på allt från pulled pork till kyckling, högrev och mycket mer. Du hittar deras recept här.

Vilka tillverkare av slow cookers är populära?

Det finns inte mängder av tillverkare när det gäller digitala slow cookers. Den kanske främsta är Crock-Pot. De är lite av specialister på området och de har också mängder av olika alternativ i sitt sortiment. Bland andra större tillverkare märks bland annat Electrolux, Morphy Richards, Hamilton Beach med flera.

Hur mycket kostar en bra slow cooker?

Priset på slow cookers har sakta men säkert gått ner under senare år. Räkna med en kostnad på 500 – 1 000 kr. Vill du ha en större modell eller ett alternativ som fått utmärkelse som “bäst i test” får du nog räkna med det dubbla.

Källor & Test – Slow cooker

Vi strävar alltid efter att på ett enkelt sätt kunna presentera ett varierat urval av olika alternativ som presterat bra i tester eller som fått bra omdömen. När det gäller slow cookers har vi gått igenom ett flertal olika källor och tester. Våra primära källor har vi listat nedan:

  • Bäst-i-test – I detta test granskas sex olika modeller. De har testats utifrån funktionalitet, användarvänlighet och vilket faktiskt resultat respektive slow cooker levererar. “Bäst i test” blev Crock-Pot DuraCeramic 6L och Electrolux ESC7400 fick utmärkelsen “Bästa budgetval”. Du kan ta del av det kompletta testet här.
  • Icakuriren – Även Icakuriren har genomfört ett större test av slow cookers. Totalt testades 5 olika modeller genom tillagning av bland annat kalops av högrev, potatis och grönsaker. Bästa slow cooker blev ett alternativ från Crock-Pot. Testet har några år på nacken men vill du läsa igenom det finns det tillgängligt här.
  • Omdömen – Utöver tester har vi tittat på mängder av omdömen och produktrecensioner. Primära källor för omdömen har varit olika återförsäljares hemsidor och för vissa modeller har vi även gått igenom betyg och recensioner på Amazon.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.9 / 5. Antal betyg: 8

Inga betyg ännu