Glassmaskin – Bäst i test

En glassmaskin kan vara ett fantastiskt tillskott till köket. Vi presenterar här ett urval av glassmaskiner som rankat bra i “Bäst i test” och som fått bra omdömen av sina användare.

🏅Bäst i test

Glassmaskin - bäst i test

De’Longhi Gelataio ICK 5000

Bästa pris hos:

💛 Populär

Wilfa ICM-C15 - glassmaskin

Wilfa ICMS-C15

Bästa pris hos:

🏅Prisvärd

Bästa glassmaskinen

Krups Perfect Mix GVS2

Bästa pris hos:

🔔 Premium

Nemox Gelato Pro 1700 UP - Glassmaskin

Nemox Gelato Pro 1700 UP

Bästa pris hos:

Bästaitest.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar även med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och AdRecord.

Glassmaskiner utifrån test & omdömen

Att ha en egen glassmaskin har blivit allt mer populärt i svenska hem. Det finns idag ett relativt stort utbud och även variation i kvalité och funktionalitet. De glassmaskiner vi fokuserat på är de som fått positiv uppmärksamhet i tester och som fått genomgående goda recensioner av sina ägare.

De’Longhi Gelataio ICK 5000

Mått: 42,6 (L) x 32,6 (B) x 24,5 (H) cm Vikt: 14,5 kg  Volym: 1,2 liter Effekt: 230 w LCD display: Nej Med kompressor: Ja

De'Longhi Gelataio ICK 5000

Denna populära glassmaskin från De’Longhi har placerat sig högt i flera tester av glassmaskiner. Den tog förstaplatsen hos Taenk i deras test av glassmaskiner och kom trea i Råd & Röns test från 2021. Den har också fått väldigt bra användarrecensioner vilket vi anser vara minst lika viktigt. Det som ofta lyfts upp som positiva egenskaper med De’Longhi Gelataio ICK 5000 är dess inbyggda kompressor. Den inbyggda kompressorn möjliggör tillverkning av både glass, sorbet och frozen yoghurt direkt i maskinen.    

De’Longhi Gelataio ICK 5000 har en skål som rymmer 1,2 liter vilket gör det möjligt att tillverka upp till 700 gram glass på cirka 20 minuter. Att denna glassmaskin har en kompressor gör att du inte behöver ställa in glassen i frysen. Det är bara ta fram en sked och börja njuta direkt. 

Motorn på De’Longhi Gelataio ICK 5000 har en effekt på 230 watt vilket får anses bra. Vissa användare har dock haft negativ feedback gällande dess hastighet. Men den som väntar på något gott väntar sällan för länge. Om du letar efter en riktigt bra glassmaskin till en rimlig kostnad anser vi att detta är ett säkert val som du knappast kommer bli besviken på.

Wilfa ICMS-C15

Mått: 40 x 28 x 24,5 cm Effekt: 150 W LCD display: Ja Kapacitet – behållare: 1.5 liter Med kompressor: Ja Temperaturintervall: Från -35°C till -18°C

Wilfa ICM-C15

Wilfa ICMS-C15 är ännu en glassmaskin som rankar väldigt bra i olika tester. Dess föregångare har bland annat utnämns som “Bäst i test” av norska Klikk. Läser du dess recensioner hos olika butiker och prisjämförelsesajter kommer du också märka att den anses vara en av de bästa glassmaskinerna på marknaden.

Denna glassmaskin har en helautomatisk kompressor som fryser ingredienserna samtidigt som omrörningen sker. Den har en kapacitet för 1,5 liter hemmagjord glass vilket är mer än många av dess konkurrenter. Det tar dock upp till en timma innan glassen är färdig vilket får anses vara långsamt i jämförelse med andra glassmaskiner.

Wilfa ICMS-C15 är utrustad med en LCD-display som visar hur långt tillverkningen av glassen har kommit. Den anses också vara lätt att rengöra vilket inte ska underskattas när du utvärderar vilken glassmaskin du ska välja. Slutligen anser vi den vara riktigt prisvärd med tanke på att den har en helautomatisk kompressor. Ett säkert val helt enkelt för dig som letar efter en bra glassmaskin av god kvalité.

Krups Perfect Mix GVS2

Mått: 280 x 215 x 215 mm (L x B x H) Kapacitet: 1.6 liter Vikt: 3,8 kg LCD display: Ja Garanti: 2 år Med kompressor: Nej

Krups Perfect Mix GVS2

En glassmaskin kan kosta en del pengar. Om du letar efter en billig glassmaskin som ändå håller en god kvalité faller vårt val på Krups Perfect Mix GVS2. Det är inte bara vi som gillar denna glassmaskin. Den har fått mycket uppmärksamhet i tester och placerade sig faktiskt på en tredjeplats i ett test utfört av Aftonbladet. Krups Perfect Mix GVS2 har också fått bra omdömen från konsumenter och måste anses vara ett riktigt bra budgetalternativ.

Så varför är denna glassmaskin betydligt billigare än andra alternativ? Den främsta faktorn till detta är att den saknar en kompressor som kyler glassen under tillverkningen. Att den saknar en kompressor bidrar till att det krävs en del planering för att använda den på rätt sätt. Du behöver bland annat frysa själva innerskålen till maskinen i minst 24 timmar innan du använder den. Det är kylan från skålen som sedan ersätter funktionaliteten från en kompressor.

Trots avsaknaden av kompressor har Krups Perfect Mix GVS2 det rätta förutsättningar för att göra riktigt god hemmagjord glass. Den har en uppskattad LCD-display som visar hur långt i processen tillverkningen har kommit och informerar dig när glassen är färdig. Med lite tålamod kan detta vara det bästa valet av glassmaskin för dig som letar efter ett billigare alternativ.

Nemox Gelato Pro 1700 UP

Mått: 265x385x220 mm Vikt: 12,5 kilo Effekt: 180 watt Kapacitet: Cirka 1 kilo per cykel (15-25 minuter) Volym: 1,7 liter Motor: 180 W Kompressor: 4,8 cc Tillredningstid: 15-25 min

Nemox Gelato Pro 1700 UP

Nemox Gelato Pro 1700 UP kan mycket väl vara valet för dig som letar efter den bästa glassmaskinen på marknaden. Detta är en fantastiskt glassmaskin som är extremt uppskattad och som inte sällan blir utnämnd som bästa “premiumval” i tester av glassmaskiner. Det finns så klart flera skäl till just detta.

Denna glassmaskin har självfallet en kompressor och den är snabb! Att göra hemmagjord glass i Nemox Gelato Pro 1700 UP tar bara 15-25 minuter. Den har också ovanligt hög kapacitet då du kan göra cirka 1 kilo glass per cykel. Detta är en maskin för entusiaster och för dig som kanske redan ägt en glassmaskin tidigare och vill ta din tillverkning till nästa nivå.

Utöver sin kapacitet anser många att det är den mest stilrena glassmaskinen man kan äga. Dess retro design gör att du inte kommer känna ett behov att ställa undan Nemox Gelato Pro 1700 UP när du inte använder den. Det enda negativa vi har att säga om denna glassmaskin är dess pris. Nemox Gelato Pro 1700 UP är dyr men det finns som sagt en anledning till detta. För dig som gillar hemmagjord glass och vill ha det bästa kan denna maskin ändå vara den mest prisvärda.

Vanliga frågor om glassmaskiner

Om du har frågor kring hur en glassmaskin fungerar eller undrar vad du ska tänka på inför ett köp så har du kommit rätt. Nedan har vi nämligen sammanställt svaren på några av de vanligaste frågorna som konsumenter har gällande glassmaskiner.

Hur fungerar en glassmaskin?

En glassmaskin fungerar lite olika beroende på om den har en kompressor eller inte. En kompressor möjliggör för glassen att frysas direkt i maskinen. Du behöver mer eller mindre enbart fylla den med glassmet och låta maskinen jobba. Bättre glassmaskiner har en display där du kan följa processen och stannar när glassen är klar.

En glassmaskin utan kompressor fungerar lite annorlunda. Då maskinen inte har kapacitet att frysa glassen behöver du frysa skålen. Oftast rekommenderas att den ställs i en frys i minst 24 timmar. Detta innebär så klart lite mer planering men resultatet kan fortfarande bli riktigt bra. Inte oväntat är glassmaskiner med en kompressor dyrare (allt annat lika) än de som saknar en.

Kan man göra sorbet i en glassmaskin?

Absolut! Det är dock lite mer komplicerat att göra hemmagjord sorbet än vanlig glass då de kräver lite fler ingredienser. Vissa glassmaskiner har förinställda program för just sorbet. Så missa inte att kontrollera detta om det är av intresse.

Vilken är den bästa glassmaskinen?

En glassmaskin kan kosta allt från under tusenlappen upp till tiotusentals kronor. Den bästa glassmaskinen behöver dock inte nödvändigtvis vara den dyraste. Har du lite tålamod kan en glassmaskin utan kompressor vara ett bra val för dig. Vill du göra glass och sorbet regelbundet är det nog nödvändigt att undersöka andra alternativ. Vilken glassmaskin som är bäst för dina behov och plånbok är därför svårt att svara på. Men med lite research och med hjälp av vår presentation hoppas vi att du kommit lite närmare till ett val.

Vilka varumärken gör de bästa glassmaskinerna?

Inte alla större tillverkare av hushållsmaskiner tillverkar glassmaskiner. Men varumärken som Wilfa och Krups märks som några av de mer framträdande. När det gäller mer exklusiva varumärken och glassmaskiner tillhör italienska Nemox de mest framträdande.

Hur rengör man en glassmaskin?

En köksmaskin som är svår att rengöra tröttnar man snabbt på. Speciellt om man använder den regelbundet. Glassmaskiner kan i vissa fall vara svåra att rengöra. Det bättre alternativen har dock möjlighet att köra avtagbara delar i diskmaskin. Möjligheten att rengöra glassmaskinen påverkar självfallet inte kvalitén på glassen men antagligen hur pass nöjd du är med ditt köp. Glöm därför inte att kontrollera att den glassmaskin du är intresserad av är enkel att rengöra.

Källor & Test – Glassmaskin

Till denna guide har vi använts oss av flera olika källor. För att kunna presentera korrekta specifikationer har vi kontrollerat information som redovisas på tillverkares och återförsäljares hemsidor. När det gäller vårt urval av glassmaskiner har vi bland annat utgått från omdömen och ett flertal genomförda tester. De tester vi anser vara mest fullständiga redovisas nedan:

  • Prisjakt – Via Prisjakt har vi bland annat kontrollerat vilka butiker som säljer de glassmaskiner vi valt att presentera här. Deras ranking på popularitet har också till viss del styrt vårt urval.
  • Råd & Rön – Råd & Rön har genomfört ett gediget test av glassmaskiner. Det har uppdaterats flera gånger under åren och det test vi har utgått ifrån är från 2021. Där testades hela 23 olika glassmaskiner. Deras testvinnare blev Magimix Gelato Expert. De’Longhi Gelataio ICK 5000 kom på en delad tredjeplats och även Wilfa ICM-C15 fick goda betyg. Om du är intresserad av läsa hela deras test kan du göra det här
  • Klikk.no – Vi har även tittat på ett mindre test genomfört av Klikk.no. I deras test från 2024 testades 8 olika glassmaskiner. Wilfa ICM-C15 var den enda glassmaskinen som fick toppbetyg. Du kan läsa testet på norska här.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.8 / 5. Antal betyg: 5

Inga betyg ännu