Tigersåg – Bäst i test

En bra tigersåg är ett mångsidigt verktyg som kan användas till många uppgifter. Vilken den bästa tigersågen är för dig beror därför på dina behov men självfallet också på din budget. De tigersågar vi presenterar här skiljer sig aningen åt gällande kapacitet och pris. De har dock alla fått bra kundrecensioner och vissa har även utmärkt sig i tester av tigersågar.

🏅Bäst i test

Tigersåg bäst i test

Bosch GSA 18 V-LI

Bästa pris hos:

💛 Populär

Bästa tigersågen

DeWalt DCS367N

Bästa pris hos:

💛 Budget

Black & Decker BDCR18N - Tigersåg

Black & Decker BDCR18N

Bästa pris hos:

🔔 Premium

Milwaukee M18 FHZ-0X - Tigersåg

Milwaukee M18 FHZ-0X

Bästa pris hos:

Bästaitest.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar även med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och AdRecord.

Tigersågar utifrån test & omdömen

Tigersågen kallas ibland för rivningssåg men dess användningsområden kan vara betydligt fler än just rivningsarbeten. Vilken modell som är bäst för dig beror på dina planerade uppgifter och hur mycket pengar du är beredd att betala. Alla alternativ vi presenterar här är batteridrivna och har alla fått mycket goda betyg även om de skiljer sig åt i både pris och kapacitet.

Bosch GSA 18 V-LI

Volt: 18 V Varvtal obelastad (1:a/2:a växeln): 0 – 2.400 / 2.700 varv/min Slagfrekvens (1:a/2:a växeln): 2.400 / 2.700 varv/min Slaglängder: 28 mm Vikt med batteri: 3,4 kg Mått (LxH): 450 x 219 mm Manual: PDF

Bosch GSA 18 V-LI

Bosch GSA 18 V-LI är en mycket uppskattad batteridriven tigersåg som har fått mycket goda omdömen. Denna tigersåg ingår i serien Bosch Professional som är mycket populär bland yrkesanvändare men kan självfallet vara ett intressant alternativ för den entusiastiska hemmafixare. Bosch GSA 18 V-LI tillhör det övre prissegmentet men har du kompatibla batterier från andra Bosch-verktyg kan det trots allt ses som ett mycket prisvärt alternativ.

Denna tigersåg på 18V har ett förhållandevis högt varvtal på 2700 slag/min som möjliggör effektiv sågning oavsett material. Har du behov att såga många olika material är det enkelt att byta sågblad tack vare den så kallade SDS-mekanismen. Det ergonomiska handtaget liksom batteritiden är uppskattade egenskaper som ofta nämns i kundrecensioner. Du kan exempelvis kapa 100 granbjälkar (100 x 100 mm) på en enda laddning. Så har du tidigare varit skeptisk till batteridrivna tigersågar tror vi att denna modell kan ändra på detta.

I stort sett alla verktyg från Bosch Professional presterar bra i tester. De är kända för sina innovativa funktioner, kvalité och säkerhetstänk. Men det kostar lite mer än många andra alternativ, speciellt om du måste köpa till batterier. Så denna tigersåg lämpar sig främst mot de som vet med sig att de har ett kontinuerligt behov av en tigersåg. Har du ett enstaka rivningsjobb finns det antagligen billigare alternativ som kan möta dina behov.

Mycket bra verktyg i en mycket trevlig serie från Bosch.

Anders, TrustPilot

DeWalt DCS367N

Slagfrekvens: 2900 slag/min Slaglängd: 28,6 mm Vikt: 2,3 kg Volt: 18 V Mått (LxH): 363 x 203 mm Kapdjup – trä: 300 mm Kapdjup – stål: 100 mm Kapdjup – polyvinylklorid (PVC): 160 mm

DeWalt DCS367N

DeWalt är ett omåttligt populärt varumärke bland professionella användare och de har ett flertal olika tigersågar i sitt sortiment. Vårt val faller på det batteridrivna alternativet DCS367N. Anledningen till att vi valt att presentera just denna tigersåg från DeWalt är främst att det är den modell som fått överlägset bäst betyg i kundrecensioner och den har också utmärkts sig i tester av tigersågar.

DeWalt DCS367N har en slaglängd på 28,6mm och en kapacitet på 2900 slag/min. Det går att justera sågbladet i 4 positioner och den är utrustad med LED-lampa för bättre sikt i trånga utrymmen. Just dess användbarhet i trånga utrymmen är något som märks i kundrecensioner. Detta kan delvis förklaras av att den är batteridriven men kanske framför allt av den kompakta designen.

Är du ute efter kvalité och en tigersåg du kan använda kontinuerligt kan DeWalt DCS367N  mycket väl vara det bästa alternativet. DeWalt erbjuder också 3 år garanti om du registrerar din tigersåg på MyDeWalt. Vi anser därför att DeWalt DCS367N är ett säkert val, speciellt för dig som gillar DeWalt och planerar att använda din tigersåg regelbundet.

Black & Decker BDCR18N

Spänning: 18 V Slag: 0 – 3000 /min Slaglängd: 22 mm Ljudtryck: 90.5 dB(A) Ljudeffekt: 79.5 dB(A) Vibration: 19.7 m/s²

Black & Decker BDCR18N

Om du inte planerar att använda din framtida tigersåg var och varannan vecka kommer du antagligen inte vilja betala onödigt mycket pengar för den. Men vill du fortfarande ha en såg av hög kvalité som dessutom är billig blir alternativen snabbt färre. Det kanske bästa alternativet för en billig tigersåg är, enligt oss, Black & Decker BDCR18N. Detta är en tigersåg som fått bra betyg, presterat bra i tester och är förhållandevis billig.

Black & Decker BDCR18N är batteridriven tigersåg i 18-voltssegmentet som definitivt klarar det lite enklare arbetsuppgifterna man kan förvänta sig av en tigersåg. För att vara en tigersåg är den mycket lätt och kompakt vilket gör den perfekt för arbetsuppgifter i krävande vinklar som exempelvis beskärning i trädgården. Slaglängden är 22 mm och dess slagtal går upp till 3000 slag/min vilket gör att den går utmärkt att använda även för lite tuffare uppgifter. 

Denna tigersåg kan mycket väl vara det bästa alternativet för hemmafixaren som inser att hen behöver en såg för någon enstaka uppgift då och då. Exempelvis mindre rivningsarbeten eller kapning av mindre grenar/träd ifall du inte vill ta fram motorsågen. Den är dock inte lika robust som övriga alternativ här vilket gör att den också avger betydligt mer vibrationer. Detta i sin tur bidrar till att den lämpar sig mindre väl för tyngre uppgifter eller längre arbetspass.

Milwaukee M18 FHZ-0X

Obelastat slagtal: 0-3000 slag/min Slaglängd: 22 mm Volt: 18 V Kolborstfri motor: Ja Batterityp: Li-ion Manual: PDF

Milwaukee M18 FHZ-0X

Vill du ha det absolut bästa när det gäller sågar är det högst troligt att Milwaukee har ett lämpligt alternativ i sitt sortiment. När det gäller tigersågar är Milwaukee M18 FHZ-0X antagligen det bästa alternativet. I alla fall om vi väljer att utgå från omdömen och användarrecensioner. Som vanligt när det gäller Milwaukee är det kvalité och innovativa funktioner som utmärker sig i omdömen och recensioner.

Denna kolborstfria tigersåg har en slaglängd på 22 mm och en maximal hastighet på 3000 varv/min. Den har också ett vridbart anhåll som möjliggör den optimala positionen för dig när du jobbar. Vidare är den utrustad med LED-belysning, FIXTEC bladfäste, digitalt överbelastningsskydd och mycket mer som du antagligen inte får från en mindre avancerad tigersåg.

Milwaukee M18 FHZ-0X är framtagen främst för den professionella användaren. Men har du redan en skruvdragare eller cirkelsåg från Milwaukee kan det vara värt att nämna att Milwaukee M18 FHZ-0X passar med samtliga Milwaukee M18 batterier. Så om du kan köpa denna tigersåg “naken” (utan batteri) behöver den faktiskt inte bli så mycket dyrare än betydligt mindre sofistikerade alternativ.

Vanliga frågor om tigersågar

Har du aldrig använt en tigersåg kan det säkert finnas en och annan fråga eller fundering som du skulle vilja ha svar på innan du väljer modell. Vi har därför valt att sammanställa de vanligaste frågorna och svaren kring just tigersågar nedan.

Vad kan man använda en tigersåg till?

Tigersågen är som sagt ett mångsidigt verktyg med många användningsområden. Mest används den dock till diverse rivningsarbeten och den kallas ofta för rivningssåg. Med hjälp av olika tigersågblad kan du enkelt kapa allt från trä och plast till metall och betong. Men tigersågen kan även ha användningsområden i trädgården för exempelvis kapning av grenar och mindre träd. Den är också ett populärt alternativ hos jägare för omhändertagande av fällt vilt.

Vad bör jag tänka på innan jag köper en tigersåg?

Det kanske viktigaste att klargöra innan du bestämmer dig för vilken tigersåg du ska köpa är vad du har tänkt använda den till. Är det enklare arbeten i trädgården finns det billiga alternativ. Ska du däremot jobba med lite mer avancerade rivningsarbeten kan det exempelvis vara värdefullt att kontrollera att det är enkelt att byta tigersågblad. Belysning på sågen är en annan faktor/funktion som kan vara önskvärd då just ljus kan vara begränsat på en rivningsplats. 

Ergonomi och vibrationer är också viktiga faktorer att ta i beaktande. Kanske inte för dig som inte planerar att jobba med sågen varje vecka. Men kommer du använda den regelbundet är vikt, handtag och vibrationer definitivt något du bör beakta. Slutligen kan det vara värt att kontrollera vilka batterier du redan äger. Har du redan batterier som passar till en önskad tigersåg finns det pengar att spara.

Ska jag köpa en batteridriven eller nätdriven tigersåg?

När det gäller borrhammare är det framför allt de större verktygstillverkarna som märks. Exempelvis DeWalt, Bosch och Makita. Men även Festool, Milwaukee med flera har bra borrhammare i sina sortiment.

Vilka tillverkare av tigersågar är populära?

Nästan alla större verktygstillverkare har minst en tigersåg i sitt sortiment. När det gäller yrkesanvändare är varumärken som Festool, Bosch Professional, Milwaukee, DeWalt, Hikoki med flera de mest framträdande. När det gäller konsumentmarknaden märks även varumärken som Black & Decker, Bosch DIY och Ryobi.

Vad kostar en tigersåg?

Behöver du en enklare tigersåg och redan har ett kompatibelt batteri kan du köpa en helt ok tigersåg för 600 – 800 kr. Vill du ha ett lite bättre och mångsidigt alternativ behöver du räkna med att behöva betala någonstans runt 2 000 kr och då är det inte säkert att batteri ingår.

Källor & Test – Tigersåg

Det har genomförts ett par mindre svenska test av tigersågar. Tillsammans med omdömen från olika källor och prissegment har det legat till grund för det urval vi presenterar här i denna guide. Vi har också kontrollerat teknisk data och specifikationer via tillverkares och återförsäljares hemsidor.

  • Bäst-i-test – I detta test av tigersågar från 2024 testade totalt 6 olika modeller. Testvinnare blev Bosch GSA 18V-32 Professional. Black & Decker BDCR18N fick omdömet “Lätt tigersåg för enkla arbetsuppgifter”. Du kan läsa hela testet här.
  • Gör Det Själv – Gör Det Själv testade 2024 totalt 6 olika batteridrivna tigersågar utifrån styrka, uthållighet, ergonomi och kvalité. De granskade bland annat alternativ från Biltema, Bosch, Makita och Ryobi. Du kan ta del av det kompletta testet här.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 5 / 5. Antal betyg: 9

Inga betyg ännu