Automatisk espressomaskin eller kapselmaskin?

Det blir allt vanligare att investera i en riktig kaffemaskin till hemmet. I och med det ökade intresset för att kunna göra en riktigt god kopp kaffe hemma, det vill säga mer än att bara brygga kaffe, växer även utbudet av olika kaffemaskiner som gör sig bra för hemmet.

Idag kan du köpa allt från vanliga kaffebryggare och perkolatorer till automatiska espressomaskiner och kapselmaskiner. De två sistnämnda alternativen är några som allt fler intresserar sig för – men vilken variant av kaffemaskin är egentligen bäst? Det hela beror på vad du tycker om, hur pass mån du är om att göra ”egen” kaffe, hur effektiv du vill vara, samt vilket pris du vill lägga. Nedan jämför vi och går igenom fördelarna kontra nackdelarna hos automatiska espressomaskiner och kapselmaskiner!

Automatisk espressomaskin

Espressomaskin

En automatisk espressomaskin låter dig göra riktigt goda, i princip handgjorda espressos, cappuccinos och liknande utan att du själv behöver vara ett proffs att göra kaffe. Istället sköter maskinen det svåra arbetet åt dig, som att mala bönorna, hälla upp rätt mängd kaffepulver, och skumma mjölken i bästa möjliga temperatur.

Detta är med andra ord en maskin som låter dig göra riktigt bra kaffe hemma utan att du behöver hålla koll på alla små detaljer. En annan riktigt stor fördel med en automatisk espressomaskin är att smaken på kaffet blir enormt bra. Du kan själv också anpassa smaken genom att välja olika bönor, malningen av kaffet, hur mycket mjölk du har i, osv.

Mer underhåll och arbete

Nackdelen med denna kaffemaskin är det trots dess automatiska funktioner krävs att du gör lite mer arbete än om du ”bara låter maskinen fixa allt”. Detta innebär att det tar en stund att få sig en kopp. Samtidigt kan en automatisk espressomaskin vara rätt dyr. Det krävs även ett visst underhåll- och rengöringsarbete för att resultatet ska bli så bra som möjligt.

Kapselmaskin

Kapselmaskin för kaffe

Kollar man istället till kapselmaskinen, vilket är den kapselmaskin som de allra flesta väljer att köpa hem idag, finns det mycket som talar för att det går snabbt och smidigt att få sig en kopp. Trots att det endast krävs att du sätter in kapseln i maskinen och trycker på ”start” kommer det kaffe som kommer ur att smaka relativt bra.

Dessutom är detta en maskin som i princip är helt självgående även när det kommer till rengöring och underhåll. Du kan också hitta en hel drös av olika kapselmaskiner på marknaden, där du kan välja och vraka bland såväl dyrare som mer budgetvänliga varianter helt baserat på dina önskemål.

Inte samma smakupplevelse och dyrt att köpa kapslar

Den främsta nackdelen med kapselmaskiner är dock att kapslarna ofta är rätt dyra att inhandla. Såklart finns det billigare alternativ, men vill du få en god kaffe krävs det att du lägger lite mer på innehållet. Trots detta får du inte samma smakupplevelse som med en riktig espressomaskin, där du själv kan välja och mala bönorna för olika smakintensitet.

Vilket alternativ är bäst?

För att sammanfatta det hela skulle vi säga så här; en automatisk espressomaskin är det bästa valet för dig som inte har ett problem med att spendera ett par tusenlappar på en kaffemaskin som kräver lite arbete från din sida för att kunna få en riktigt god kaffe hemma.

Vill du ha möjligheten att påverka smakintensiteten och mala egna bönor är espressomaskinen det självklara valet. En kapselmaskin är istället det bästa valet för dig som vill få till en god kaffe hemma utan krångel. Med en kapselmaskin går snabbt och smidigt, det även när det kommer till att ta hand om maskinen.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.6 / 5. Antal betyg: 7

Inga betyg ännu