Bensin- eller batterdriven motorsåg

Motorsågar är något som varje sommarstugeägare är bekant med. Var och varannan villaägare är för övrigt också bekant med motorsågar. I ett land som har så mycket skog som Sverige är motorsågen det perfekta redskapet för att vårda skogen man har på tomten. Man kan också ta ned ett och annat träd som blivit lite för stort för utsiktens bästa.

Det finns en mängd olika storlekar på motorsågar. För riktigt stora träd finns det till exempel motorsågar med långa blad. Den vanligaste skiljelinjen mellan olika typer av motorsågar brukar dock vara den mellan bensindrivna och batteridrivna motorsågar. Där den batteridrivna varianten oftast är den mindre. Men vilka är fördelarna och nackdelarna mellan de två olika sorters motorsågarna?

Fördelarna och nackdelar med en bensindriven motorsåg

Det finns ett antal fördelar med en bensindriven motorsåg. Några av fördelarna är att en bensindriven motorsåg är:

  • Starkare och därför lämpar sig bättre för större träd.
  • Mer mobil, det är lättare att ta med den ut i skogen där elektricitet saknas.

Några av nackdelarna med en bensindriven motorsåg är att den är:

  • Smutsigare, bensinmotorn förorenar naturen och luktar illa.
  • Högljudd, en bensindriven motorsåg låter väldigt mycket och bör inte användas utan hörselskydd.
  • Svårare att använda, en större bensindriven motorsåg bör inte användas av en person som saknar erfarenhet.

Fördelarna och nackdelar med en batteridriven motorsåg

Precis som med den bensindrivna motorsågen finns det för- och nackdelar också med den batteridrivna motorsågen. Några fördelar med en batteridriven motorsåg är att den är:

  • Lättare att använda, den väger ofta mindre och går lugnare.
  • Miljövänlig, som hörs på namnet går den på elektricitet och det gör den både miljövänlig och ger den en tystare gång.

Några nackdelar med en batteridriven motorsåg är att den är:

  • Mindre mobil, när batteriet laddar ur behöver man tillgång till elektricitet och det har man oftast inte mitt ute i skogen.
  • Svagare, en batteridriven motorsåg lämpar sig bäst för mindre träd och kvistar på tomten. Den batteridrivna motorsågen är inte lämplig om man ska ta ned fullstora träd.

Vilken motorsåg är bäst? Batteri- eller bensindriven?

Vilken motorsåg är det då som är bäst? Den batteridrivna motorsågen eller den bensindrivna motorsågen? Svaret på den frågan beror på vad man ska använda motorsågen till.

För en person som bara avser att använda motorsågen för mindre träd eller buskar och som inte planerar att arbeta långt ifrån ett hus är den batteridrivna motorsågen helt klart att föredra. Den går tystare, är lättare att arbeta med och den kostar också oftast mindre att köpa.

För en person som har lite större ägor och ofta tar ned fullstora träd råder det omvänt ingen tvekan om att det är den bensindrivna motorsågen som är den bästa. Det är bara den som fungerar vid större trädfällningar och om man jobbar en bit bort från hemmet så är det möjligt att fylla på bensin och sedan bara fortsätta att jobba.

Miljön

Miljön förtjänar sin egen kommentar avseende motorsågar. Det som nu sagts kan mycket väl förändras inom några år då starkare och starkare elmotorer gör sitt intåg samtidigt som batterier får längre och längre livslängd. Snart kanske det bara finns batteridrivna motorsågar.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.5 / 5. Antal betyg: 2

Inga betyg ännu