Träna med viktväst

Det finns många anledningar att börja träna. Att få en bättre hälsa är ofta den vanligaste anledningen till att folk börjar träna. Många av de som redan tränar hårt har dock börjat med det på grund av ett idrottsintresse.

Det finns många sätt man kan ta sig an träning. Ett metod i samband med träning är att använda en viktväst. En viktväst är precis som det låter en väst med vikter i. Avsikten med en viktväst är förstås att ge högre belastning för den som tränar. Att bära en ryggsäck med packning har samma effekt men den är ofta klumpigare än en viktväst som sitter tajt på kroppen. Viktvästar ser ut ungefär som de västar soldater bär, de västar som innehåller skyddsplattor mot kulor samt ammunition och utrustning. De viktvästar som används för träning har olika vikter och oftast kan man justera vikten genom att lägga till eller ta bort vikter från västen. Nära besläktade med viktvästen är viktmanschetter som man bär på handleder och anklar, också med syftet att öka belastningen på kroppen.

Olika sätt att träna med viktväst

Viktväst 10 kg och 20 kg

Det finns en mängd olika sätt man kan träna med viktvästar. Den vanligaste varianten är att man bär västen under till exempel en power walk. Att trycka på hastigheten under den snabba promenaden samtidigt som man bär en viktväst ökar pulsen väsentligt och det gör att även en promenad kan bli till ett träningspass väl i klass med en löprunda. Även om viktvästar är vanligast i samband med promenader så fungerar de alldeles utmärkt också i samband med styrketräning då man använder den egna kroppen som belastning. Om man till exempel gör chins så är en viktväst ett bra sätt att öka motståndet. Samma sak gäller med upphopp. Den som är intresserad av riktigt hård träning kan förstås också använda viktvästen under riktigt långa löprundor.

Hur ska man använda viktvästen?

Det är förhållandevis enkelt att använda en viktväst. Man sätter på sig viktvästen precis som man sätter på sig en flytväst till exempel. Även om man kan bära en viktväst direkt på kroppen så är det ofta bekvämast att ha en tunn tröja under, till exempel en t-shirt eller ett linne. Viktvästen kan också skava lite där vikterna sitter. Om man känner av skavsår kan man sätta tejp på de platserna på kroppen så att man inte får de där såren som är så svåra att bli av med om man fortsätter träna med viktvästen.

Vilka vikter förutom viktväst kan man använda på kroppen?

Det är inte bara viktvästar man kan använda när man tränar och vill lägga till vikt på kroppen. Det finns även manschetter man kan använda. Dessa viktmanschetter kan man sätta på handleder och anklar och de gör det än mer spännande att ta snabba promenader. Fördelen med manschetterna är att om man promenerar snabbt och rör armarna upp och ned ordentligt så kommer armmusklerna också att få en rejäl dos med träning. Samma sak gäller om man lyfter knäna under en promenad samtidigt som man bär viktmanschetter runt anklarna.  Sammanfattningsvis ökar vikter på kroppen effektiviteten av även enklare träning.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 5 / 5. Antal betyg: 2

Inga betyg ännu