Byta däck är enklare än du tror

Även om alla känner till att Sverige har tydliga årstider så kommer vintern ofta som en total överraskning för många bilägare. Våren kommer dock nästan aldrig som en överraskning, den är istället alltid försenad. Vad de bägge säsongsskiftena har gemensamt är att den som är bilägare behöver byta däcken på bilen.

För några årtionden sedan var det vanligt att bilägare själva alltid bytte däcken på bilen. Idag har det dock blivit allt vanligare att bilägaren lämnar in sin bil till en däckverkstad för däckbyte. Faktum är dock att det inte är så komplicerat att byta däck själv, och självklart finns det pengar att spara på att göra jobbet själv. Bilägaren slipper också transportera däcken till och från verkstaden, samt får lite övning för den händelse att han eller hon skulle behöva byta däck utefter landsvägen om olyckan varit framme.

Men vad krävs då för att på ett säkert sätt byta däck själv?

Säker och stark domkraft viktig

Först och främst är det viktigt att tänka på säkerheten när däcken ska bytas. En bil är tung och när den ska lyftas upp för att däcken ska kunna bytas så får den inte falla ned av misstag så att den skadas, och ännu viktigare är att bilen inte faller ned av misstag och skadar den som byter däcken.

För att bilen ska kunna lyftas på ett enkelt och säkert sätt behövs en bra domkraft. Domkraften måste vara säker och stark nog för att lyfta bilen utan att det kräver för mycket av den som använder domkraften. Det är viktigt att komma ihåg att även om man använder en större domkraft för att göra säsongsbyten av däcken så måste det finnas en domkraft i bilen som också klarar att lyfta bilen på ett säkert sätt, också om bilen står lite illa till i terrängen.

Mutterdragaren måste ha kraft och får inte slira

Bahco BP815 mutterdragare tryckluft

Förutom en stark och säker domkraft så behövs det en mutterdragare när man ska byta däck på bilen. Det finns en mängd olika mutterdragare som kan fungera men oavsett vilken mutterdragare det är så måste den passa för muttrarna och den måste ha nog med hävkraft för att muttrarna ska kunna lossas och sedan dras åt tillräckligt hårt igen. Det är inte alltid så lätt att få loss muttrarna så en handslägga kan vara bra att ha till hands om muttrarna sitter väldigt hårt.

Två bra tips när det gäller muttrarna vid däckbyte: lossa muttrarna innan bilen lyfts eftersom hjulen snurrar när de är i luften och då är det svårt att arbeta med mutterdragaren, samt kör bilen någon kilometer direkt efter däckbytet och dra sedan åt muttrarna en gång till. Det är förstås mycket viktigt att muttrarna sitter hårt, det är mycket farligt om däcken lossnar vid körning.

En domkraft och mutterdragare måste alltid finnas i bilen

Slutligen är det viktigt att komma ihåg att både domkraften och mutterdragaren alltid måste finnas i bilen. De är tillsammans med varningsskylten och reservhjulet en del av den obligatoriska utrustningen i bilen. Det kan vara en bra idé att använda bilens egen utrustning vid däckbytet, för då vet man att den fungerar som den ska – och att den finns på plats.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.8 / 5. Antal betyg: 4

Inga betyg ännu