Olika sågar och deras användningsområden

Det finns få verktyg som är så förknippade med byggande som sågen. Idén med virke som kapas, skivor som sågas, lister som ska ha vinklar och finsnickerier som ska ha rundade kanter är stark. Få människor känner inte igen ljudet av en fogsvans, kapsåg eller bandsåg i arbete, och lika få människor känner inte igen lukten av sågspån.

Som så många andra verktyg har sågen ett ursprung i människans tidiga historia. Redan jägarna och samlarna använde stenar och flinta för att kapa träd och för att forma träden till enkelt virke. Idag finns det avancerade sågar, som kapsågar, gersågar, tigersågar, sticksågar, bandsågar och cirkelsågar. De har alla sakta men säkert utvecklats från de enkla stenverktyg som urtidsmänniskan använde. Nedan ska vi kort gå igenom vilka de vanligaste sågarna som används idag är och vilka funktioner de har.

Kap- och gersåg

Kap- och gersåg

Kap och gersågar kallas också för geringssågar. Ger är ett gammalt ord för vinkel vilket förstås är en beskrivning av en såg som används just för att skapa vinklar. En kap- geringssåg kan förstås också kapa virke rakt, och då tänker man kanske inte på att nittio grader också är en vinkel.

Kap- och gersågar finns både i handdrivna och motordrivna varianter. Den motor som används är oftast elektrisk. Kap- och gersågar är ett av de främsta verktyg som en hussnickare använder. Den som bygger ett trähus behöver såga mycket virke av väldigt många sorter. Vinklarna på det sågade virket måste också vara exakta.

Även om handvarianten av kap- och gersågen förekommer så är det nästan alltid den elektriskt drivna sågen som vi återfinner på alla möjliga byggarbetsplatser. Den som använt båda varianterna vet hur mycket tid och muskler som sparas på att använda en motordriven gersåg.

Tigersåg

Tigersåg

Var namnet tigersåg kommer ifrån finns det en hel del teorier om. En idé är att det kommer från engelskans sabre saw som översätts “sabelsåg”. Det namnet ska i sin tur ha sitt ursprung från den sabeltandade tigern. Att detta låter långsökt är förstås en underdrift. Men som någon uttryckte saken “det är inte konstigt att en såg som har vassa tänder och tuggar igenom precis vad som helst kallas för tigersåg”. För är det något tigersågen gör så är det att den tuggar igenom precis vad som helst. Det är också det som gör att sågen är så populär bland såväl hantverkare med alla inriktningar som bland trädgårdsmästare och andra som jobbar med plantor.

En tigersåg kan användas till nästan all sorts sågning. Det är mycket lätt att byta blad om det behövs. Med tanke på hur hårt en tigersåg ofta arbetar så behöver bladet också bytas relativt frekvent. Ett exempel på hur man kan använda en tigersåg är till exempel om man vill ta upp en dörr i ett timmerhus. Då borrar man ett hål stort nog för tigersågens blad och sedan stoppar man in bladet i hålet och sågar. Ett annat vanligt användningsområde är att kapa grenar på träd. Men tigersågen kan också användas på betong och den finns också i mindre varianter som passar för trånga utrymmen. En tigersåg hanteras oftast med båda händerna.

Sticksåg

Sticksåg

En sticksåg är till skillnad från den grova tigersågen ett mycket finkänsligare verktyg. En sticksåg har också ett blad men bladet och tänderna är mycket mindre. Hastigheten som bladet rör sig upp och ned kan dock vara väldigt högt hos en sticksåg så det gäller att vara försiktig så man inte skadar sig, detta sägs för att sticksågen i förstone inte framstår som så farlig.

Sticksågens främsta användningsområde är figursågning. Den som arbetat med att bygga ett kök vet hur ofta figursågning behövs. Det finns alltid fler rör och ledningar som går bakom köksskåpen än man tror. Många av skåpen man sätter in i ett kök behöver därför figursågas på baksidan för att rör och ledningar ska få plats eller kunna komma igenom skåpen. Sticksågen lyser som en stjärna på himlen när ett kök ska byggas. Men den är till stor hjälp också vid många andra snickeriarbeten i hemmet och på annan plats.

Cirkelsåg

Cirkelsåg

Cirkelsågen är byggarbetsplatsens riktiga arbetshäst. Som hörs på namnet är cirkelsågens klinga en cirkel med taggar på. En cirkelsåg drivs med en motor och kan vara fast monterad på en bänk eller handhållen. En cirkelsåg monterad på en bänk är ett perfekt verktyg vid fasadbeklädnad eller då innerväggar sätts upp. Cirkelsågen kapar både brädor och skivor med hög effektivitet.

Särskilt vid byggen som är lite större, som när en villa byggs, är cirkelsågen oumbärlig. Även om en fogsvans är ett alternativ i teorin så är den inte det i praktiken. Utan en cirkelsåg skulle det ta väldigt lång tid att bygga ett hus, eller göra renoveringar i huset för all del. Även om den fast monterade cirkelsågen är mest effektiv så är den handhållna varianten också mycket bra att ha. En handhållen cirkelsåg kan lättare flyttas från plats till plats och kan till exempel användas på redan monterade väggar.

Vilken såg är viktigast att ha i hemmet?

Ovan har vi gått igenom några sågar som är mycket användbara vid alla sorters renoveringar och byggnationer. Kap- och gersågar, tigersågar, sticksågar, motorsågar och cirkelsågar är alla fundamentala i en hantverkares verktygsuppsättning. Men av alla sågar, vilken är den absolut viktigaste att ha i hemmet? Vilken såg är det vi inte klarar oss utan?

Det kanske kommer lite som en överraskning att vi i en så tekniskt orienterad värld nu pekar ut den traditionella fogsvansen som den viktigaste sågen att ha i hemmet. Den handdragna fogsvansen är nog den såg som de flesta personer först tänker på när man säger “såg”. Det har sina skäl att vi tänker så för fogsvansen är en mycket lättanvänd och mångsidig såg.

Även om det inte är lika lätt, och sliter en hel del på kroppen, så kan fogsvansen utföra de flesta av de moment vi beskrivit ovan. Fogsvansen fungerar också i alla miljöer där det finns muskelkraft. Fogsvansen är en mångsidig såg, och därmed oumbärlig. Det finns ingen snickare som inte har en fogsvans. Det finns knappt en villaägare som inte heller har en fogsvans.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.8 / 5. Antal betyg: 4

Inga betyg ännu