Det blir allt vanligare att man tar sig fram på gatorna med elsparkcyklar. Detta framförallt i storstäderna där man idag kan hitta och hyra en elsparkcykel i princip var man än befinner sig. Det åtminstone i de centrala delarna.
I takt med att detta har blivit ett färdsätt som ständigt ökar i popularitet. Trots en hel del klagomål och motsägare börjar fler och fler efterfråga alternativ som innebär att man kan köpa hem en egen elsparkcykel.
Att ha en egen elsparkcykel att ta sig fram på gatorna med kommer med ett flertal fördelar. Det går snabbt, är smidigt och funkar i de flesta miljöer. Något som däremot inte är en självklarhet för många, eller som många kanske inte ens vet om, är vilka regler som gäller då man vill köpa och köra en egen elsparkcykel. Nedan ger vi dig allt du bör veta om ämnet!
Vad klassas som en elsparkcykel?
Som du säkert redan vet finns det ett flertal olika modeller av elsparkcykel att välja mellan på marknaden. Det innebär såklart att det finns en hel del skillnader mellan alla dessa modeller. Somliga varianter går under kategorin cykel, medan andra klassas som moped eller andra fordon.
För att en elsparkcykel ska gå under kategorin cykel krävs följande:
- Den går inte fortare än 20km/h
- Motorstyrkan ligger på max 250 w
Skulle elsparkcykeln gå snabbare än 20km/ h och har en motoreffekt som är starkare än 250 w räknas fordonet som en moped. Då får den inte köras som en cykel, och så gäller andra krav och regler.
Vem får köra en elsparkcykel?
När vi talar om elsparkcyklar och de regler som gäller talar vi alltså om dessa varianter som klassas som cykel. En sådan variant får alltså köras precis som en cykel. Det vill säga på specifika cykelvägar samt i vissa fall i trafiken/ på bilvägar beroende på omständigheter och situation. Elsparkcykeln ska alltså både hanteras, köras och användas likt en cykel.
Så länge elsparkcykeln klassas som en cykel och man har en egen sådan finns det inga tydliga riktlinjer om åldersgräns. Däremot måste barn under 15 år använda hjälm om de ska köra cykeln. Man rekommenderar dock hjälm till alla andra förare också, trots ålder. Värt att nämna är att man inte får skjutsa någon på en elsparcykel oavsett hur gammal man är.
Vilka krav finns på elsparkcykeln?
Utöver att elsparkcykeln ska uppfylla de riktlinjer som gäller för att den ska klassas som cykel finns det ett flertal andra krav som du som förare måste tänka på. Dessa är att elsparkcykeln ska ha väl fungerande bromsar, samt en ringklocka. Om cykeln ska köras i mörker krävs det också att den har fram- och baklyse, samt att den har väl synliga reflexer.
Tydliga krav
Om du har tänkt införskaffa en elsparkcykel är det nödvändigt att du har koll på och läser på om vilka krav, regler och lagar som gäller vid användning av cykeln. För lite mer ingående och detaljerad information om de olika riktlinjerna kan du besöka Transportstyrelsens informationssida om elsparkcyklar!